Černý bez je léčivý úplně celý

30. duben 2014
Dobré odpoledne

Černý bez začne kvést v druhé polovině května a my se už teď můžeme nachystat na to, jak ho využít pro své zdraví. Podle bylinářky Hany Urbánkové je černý bez užitečný a léčivý úplně celý: „Léčivé jsou kořen i listy, vyrábí se z nich olej, kterým se pokládají místa postižená nervovými záněty, například uskřinuté plotýnky a podobně.“

Nejvíce se ale využívá květ černého bezu. Květy jsou nedílnou součástí čajů při nachlazení a onemocnění dýchacích cest. Dávají se jak do směsí, tak se používají samostatně. Z květů se vyrábí léčivý sirup, z něho pak naředěním šťáva na pití a někdo si připravuje i zkvašené perlivé nápoje. Je vynikající při horečkách, člověk se krásně vypotí a přidává se i do inhalačních směsí při nachlazení a pomáhá i při bolestech hlavy a migrénách.

  • Z černého bezu se dá využít úplně všechno, od kořenů až po plody, zasvěceně radí bylinářka Hana Urbánková
    " style="">
    Z černého bezu se dá využít úplně všechno, od kořenů až po plody, zasvěceně radí bylinářka Hana Urbánková
    " style="">
    Z černého bezu se dá využít úplně všechno, od kořenů až po plody, zasvěceně radí bylinářka Hana Urbánková
0:00
/
0:00

„Nesmíme zapomenout ani na kosmatici, smažené bezové květy, ale k tomu jsme se u nás doma ještě nedostali, protože z bezu využijeme všechno na sirupy a šťávy,“ směje se Hana Urbánková.

Bezový sirup vyrobíme takto: do nádoby si dáme odhadem 10 květů na litr vody. Ohřejeme na 80 stupňů, nechá se do druhého dne odležet, slije, se, vymačká a na litr výluhu potom přidám kilo cukru a přidáme buď šťávu s citrónu, nebo kyselinu citronovou. „Květy by se měly sbírat, když jsou tak napůl otevřené, aby už neopadávaly a abychom tak nepřicházeli o spoustu květů,“ dodává Hana Urbánková.

Plody černého bezu - bezinky - tlumí záněty nervového původu jako je zánět trojklanného nebo sedacího nervu. „Jsou vynikající na krvetvorbu – kdo má nedostatek železa, může si zařadit bezinky do jídelníčku,“ doporučuje Hana Urbánková. „Bezinky se dají nasušit a ze sušených dělat čaj. Také se z bezinek se dělá sirup, ale vyrábí se i marmelády, kompoty nebo úžasný bezinkový likér.“

Hana Urbánková přidala i recept: Litr 40 % alkoholu (může být univerzální vodka, ale i aromatická slivovice) smícháme s vyzrálými rozmačkanými bezinkami, vynikající je přidat lžičku mleté kávy. Necháme odležet, aby alkohol nasáknul všechno z bezinek. Doplníme převařeným cukerným roztokem a na závěr přepasírujeme přes plátýnko.

autor: dak