Černovice plánují zvýšit daň z nemovitosti. Počítají s krizí a chtějí víc peněz do rozpočtu

10. září 2021 07:00

Černovice plánují zvýšení daně z nemovitosti. Radnice se totiž obává, aby jí očekávaná ekonomická krize nepřipravila o možnost splácet úvěry.

Hubených let a ekonomické krize se neobávají jenom obchodníci, firmy, nebo běžní občané, ale také obecní samosprávy. Zejména ty, které si v předchozích letech vzaly úvěry.

Například v Černovicích na Pelhřimovsku si půjčili na revitalizaci náměstí, rekonstrukci sokolovny či opravu školy. Aktuálně uvažují o preventivním zvýšení daně z nemovitosti.

„Nemyslím si, že to je dobře. Tady není nic, a ještě vyšší daň z nemovitosti,“ řekla paní Marie toho času na černovickém náměstí.

Městské investice

Zastupitelé o tom budou hlasovat už příští měsíc. Podle starosta Jana Brožka (KDU-ČSL) hlavně proto, aby se město v blízké budoucnosti nemuselo potýkat s finančními problémy. „V posledních letech významně utráceli, investice přesáhly 100 milionů, na což máme úvěry.“

Banka město splácí necelé 4 miliony korun ročně a zatím bez sebemenších problémů. Starosta má ale obavy, že po té koronavirové by mohla přijít i ekonomická krize. „Koeficient daně z nemovitosti jsme se rozhodli změnit, abychom si vytvořili nějaký finanční polštář.“

Starosta Černovic Jan Brožek nedokáže odhadnout přesná čísla, předpokládá ale, že by to mohlo být o 600 tisíc až 1 milion korun víc než za stávajících podmínek.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související