Čekání na výměnu kyčelního i kolenního kloubu v Nemocnici v Havlíčkově Brodě zkrátí nová ortopedická jednotka intenzivní péče

11. květen 2023 11:31

Havlíčkobrodská nemocnice otevřela novou část ortopedického oddělení, které je určené pro pacienty po výměně kyčelního nebo kolenního kloubu, případně ramene.

„Máme dva boxy vybavené jipovými polohovacími lůžky, na každém boxu máme monitor pro snímaní základních životních funkcí,“ ukazuje nový pokoj jednotky intenzivní péče ortopedického oddělení vrchní sestra Hana Hájková. Takové zařízení nemocnici zatím chybělo, pro jeho výstavbu proto uvolnila část méně využívaných prostor. 

Nové oddělení je určené pro ortopedické pacienty po totálních kloubních náhradách. Dříve se o ně staral personál chirurgické jednotky intenzivní péče. Její kapacita se ale vyčerpala s tím, jak se nemocnice snaží dohnat plánované operace odložené v době covidu.

„Jipka nám umožní rychleji operovat a více. Stav pacientů se s dlouhým čekáním zhoršil a abnormálně přibylo nových pacientů s tímto indikovaným problémem,“ vysvětluje Hana Hájková.

V pořadníku tohoto zdravotnického zařízení čekají na tyto operace tisíce lidí. Čekací lhůta na tento typ zákroků se po dvou letech covidových omezení v havlíčkobrodské nemocnici prodloužila až na 3 roky, což může být podle Petry Černo pro řadu pacientů na hraně únosnosti.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio

Související