Zklidnění, zastavení a podporu najdou zaměstnanci nemocnice v Novém Městě na Moravě u nemocničního kaplana

16. únor 2023 11:18

Nemocniční kaplan v Novém Městě na Moravě Vojtěch Hrouda neposkytuje duchovní pomoc jenom pacientům nebo jejich blízkým. Teď se začal scházet také s personálem zdravotnického zařízení. Setkání jsou to velmi neortodoxní. Konají se pod širým nebem a nezáleží na tom, jestli je někdo věřící.

Kaplan Vojtěch Hrouda v parku nemocnice v Novém Městě na Moravě nabízí jejím zaměstnancům při společných setkáních zklidnění, zastavení a podporu

Skupinka zaměstnanců nemocnice se s kaplanem schází venku, na čerstvém vzduchu, pod košatým letitým bukem. „Dnes bych chtěl zvláště poděkovat všem pracovníkům následné péče, protože pokud mohu soudit, tak odvádějí fantastickou práci a tím, že jejich práci vyzdvihuji, tak vůbec nesnižuji samozřejmě práci na jiných oddílů,“ promlouvá ke svým posluchačům klidným hlasem Vojtěch Hrouda.

Nejde o kázání ani bohoslužbu. Je to pokus nabídnout zaměstnancům nemocnice svobodnou chvilku, nad kterou nebudou viset žádné nároky. „Skoro nad vším v nemocnici v jejich práci visí nějaké nároky. Já nabízím chvíli, pár minut, kdy můžou vnímat ztišení, zvuky, zklidnění, to, že nejsme v tom blázinci,“ přibližuje hlavní myšlenku setkání kaplan.

Slovům kaplana pod mohutným bukem naslouchá Eva Koudelková. „Já jsem tady byla už minule. A tak nějak mě to oslovilo. Nejsem zdravotnice, ale slova zklidnění prospějí si myslím každému,“ přibližuje svoji motivaci.

Takových setkání zatím evangelický kaplan Vojtěch Hrouda plánuje v novoměstské nemocnici dvanáct.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související