Část bramborových polí poškodilo sucho, jinde vypadají dobře

4. srpen 2018 06:00

Část bramborových polí utrpěla suchem, ale v jiných místech s častějšími dešti mají pěstitelé vyhlídky na docela dobrou úrodu.

O konečném výsledku ještě není rozhodnuto, řekl tajemník Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Na Vysočině je třetina bramborových polí v ČR, zemědělci tam pěstují později zrající odrůdy sklízené obvykle hlavně od začátku září. „Další jeden dva týdny rozhodnou, řekněme, ani ne už tak o výnosu, ale o kvalitě té sklizně,“ řekl Králíček.

Kvůli teplu a suchu se někde objevují problémy s praskáním nových hlíz nebo jejich klíčením. To by mohlo snížit objem konzumních brambor vhodných pro trh. V letošním roce navíc zemědělci ubrali těmto bramborám pěstovaným na jídlo zhruba 550 hektarů. „I to ovlivní produkci. My dlouhodobě nejsme soběstační v produkci konzumních brambor a ta situace dál trvá,“ uvedl tajemník svazu.

K poklesu rozsahu ploch podle předsedy bramborářského svazu Miloslava Chlana přispěly i ekonomické výsledky za minulou sklizeň poznamenané konkurencí levných brambor ze západoevropských zemí, kde jich byl přebytek. „Zemědělci museli ve druhé polovině sezony přizpůsobit cenu těmto dovozovým bramborám, tudíž na bramborách v podstatě nevydělali,“ řekl Chlan.

Dovezené loňské brambory ovlivnily také ještě prodej a ceny raných českých brambor sklízených od června v Polabí a na jihu Moravy. „Ještě nyní bychom našli francouzské brambory z minulé sklizně,“ uvedl Králíček.

Farmářské ceny

Farmářské ceny za nové domácí brambory se pohybují okolo čtyř korun. „My bychom samozřejmě měli rádi cenu vyšší,“ řekl. Další vývoj cen ovlivní i výše letošní úrody brambor u velkých pěstitelů v Evropě, třeba v Německu a Nizozemí. Podle Králíčka tam jsou také oblasti postižené suchem.

Průmyslové brambory

Zemědělci pěstují brambory i na výrobu škrobu a na sadbu. Plochy všech brambor v podnicích se podle Českého statistického úřadu proti loňsku letos v ČR snížily o 2,3 procenta na 22.889 hektarů. Republiková produkce byla minulý rok 688.970 tun brambor, meziročně klesla o 1,5 procenta. Průměrný hektarový výnos loni převýšil 29 tun. Nejnižší úrodu za poslední léta měli čeští bramboráři v roce 2015, kdy sklidili 504.955 tun brambor. Z hektaru to v průměru bylo necelých 22,3 tuny.

Vysočina tradičně drží v pěstování brambor republikové prvenství, ale i tam jejich výměra letos klesla o 431 na 7830 hektarů. Přesto jde o 34 procent bramborových polí v Česku.

zdroj: ČTK
Spustit audio