Bobři se vracejí na Vysočinu, v Jaroměřicích nad Rokytnou svými hrázemi vyplavují zahrady i pole

4. červen 2023 07:00

Jaroměřice nad Rokytnou chtějí chránit zahrádkáře před aktivitou bobrů. Popadaným stromům a zaplaveným zahrádkám předchází snižováním hrází i pletivem na stromech.

Bobr je náš původní druh, který obýval na Vysočině většinu vodních toků. V polovině 17. století byl vyhuben. Teď se na Vysočinu zase vracejí.

„Přišel z povodí Moravy, řekami Jihlava a Svratka. Dnes už obývá velkou část Vysočiny s výjimkou některých oblastí na Pelhřimovsku,“ říká krajský ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky Václav Hlaváč.

Bobr na Vysočině přemnožený není. „Dostává se ale do rozporu s představami lidí o využívání vodních toků. Především tam, kde pozemky jsou intenzivně využívané až na samý kraj toků. Bobr kácí stromy, staví hráze a potom se zaplavují pozemky. Vzniká tak dojem, že je přemnožený, ale bobr se jen vrací do těch původních míst a narazil na krajinu, která je výrazně jiná, člověkem pozměněná,“ pokračuje Václav Haváč.

Na Štěpánovickém a Příložanském potoce u Jaroměřic nad Rokytnou se bobři usadili už před několika lety. Poslední dobou je ale lidé v okolí začínají vidět jako problém. Jejich hráze a popadané stromy ohrožují lidi v zahrádkářských koloniích i úrodu na polích. Ke slovu tam proto přichází snižování bobřích hrází i speciální pletivo kolem stromů.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související