Auto bez zaplacené známky na dálnici neujede. Celníci mají informace z mýtných bran

2. únor 2021 06:00

Samolepícím dálničním známkám definitivně odzvonilo. Od včerejška už musí mít všichni řidiči, kteří chtějí vyjet na jednu z českých autostrád, zaplacené mýto elektronicky.

Jeho uhrazení kontrolují policisté i celníci hned od prvního dne.

„Já jí mám a úplně bez problémů, žádný problém nebyl, nic se nesekalo.“ Paní Hromadovou potkáváme na dálničním odpočívadle u Jihlavy. Včasný nákup elektronické dálniční známky nepodcenila a udělala dobře.

Kontroly podle značek

Její kontrola je totiž pro celníky daleko jednodušší. „Tyhle všechny značky nemají zaplacenou dálniční známku,“ ukazuje vedoucí oddělení kontrol zpoplatněných komunikací Krajského celního úřadu Pavel Šťáva tablet, na kterém už postupně vyskakují jednotlivé registrační značky vozidel projíždějících mýtnou branou, kterých jsou na D1 desítky.

Údaje na displeji svítí buď zeleně nebo červeně, podle toho, zda mají řidiči koupenou dálniční známku. „Teď nám tam projelo německé auto, můžeme si ho rozkliknout, to jsou všechny, co nemají zaplacené známky a projíždí v tomhle čase. Online tady máme ten detail. To znamená, že kdybychom třeba stáli u Větrného Jeníkova na sjezdu, tak víme, že nám přijede bílý Renault značky té a té a my už si tam na něj počkáme.“

Bez dalekohledu

Časům, kdy museli celníci sedět s dalekohledy u krajů dálnice a sledovat, zda mají řidiči v rohu čelního skla nálepku s dálniční známkou, je tak konec. Pro celní správu jsou tak od teď kontroly jednodušší, pokračuje Pavel Šťáva: „Nemusíme používat dalekohledy, teď se můžeme spolehnout jenom na elektroniku nebo na elektronický systém kontroly.“

Novou dálniční známku lidé neseženou pouze na internetu. K dispozici je na čerpacích stanicích EUROOIL, na poštách a u státních hranic.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio