Amerika pro mě byla totální očista, vracím se k dortům, říká věhlasný třebíčský cukrář

14. červenec 2020

Tisíce lidí znají jeho dorty. Vojtěch Poskočil z Třebíče si i přes svůj relativně nízký věk vydobyl místo na slunci jako cukrář.

Po letech strávených ve výrobně a patrně neuvěřitelnému pracovnímu nasazení přišla před rokem změna – vyhoření, nechuť k práci, naopak chuť dělat něco úplně jiného.

„Změnila mě Amerika. Byl jsem dvacet dnů v New Yorku, neumím ani slovo anglicky, ani slovo německy,“ řekl v Dobrém dopoledni.

„Už na letišti při pohovoru s imigračním úředníkem jsem měl papír, kde jsem přes google překladač napsal všechny odpovědi na jeho otázky. Pak jsem odcestoval do New Jersey, kde jsem měl pronajatý pokoj, heslo na Wi-Fi a blízko toho domu bylo metro, kterým jsem se dostal až na Manhattan.“

Za oceánem přišla změna. „Spoustu věcí jsem si tam uvědomil, rozhodl jsem se vrátit zpátky ke svému řemeslu, byla to pro mě totální očista.“

Celý rozhovor i recept na nádherný dort si poslechněte v přiloženém audiu.

Dort, tzv. naháč
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.