Aby hospoda v Měšíně na Jihlavsku nezavřela, přesunul se do výčepu jeden ze štamgastů

13. únor 2023 08:00

Narůstající náklady a přitom klesající ochota lidí utrácet může připravit malé vesnice o jejich hospody. Měšín na Jihlavsku dlouho neúspěšně hledal nového hostinského. Aby jediné místo k pravidelnému setkávání nezůstalo zavřené, obec se rozhodla, že zaplatí úhradu za topení a elektřinu. A nový hostinský teď zkouší, jestli bude za takových podmínek schopný vydělat. Hospodu i hosty zná dobře, je to jeden ze štamgastů. V hospodě obsluhuje po práci.

Do hospody v Měšíně chodí pravidelně přibližně deset lidí

Za stoly v hospodě sedí sedm lidí, obsluhuje je František Koutník. „Jeden čas jsem byl taky mezi štamgasty,“ vzpomíná při práci za barem. Chodí sem po práci v továrně. Kde sám zasedal, teď nosí půllitry. „Naučil se to výborně. Pivo je dobré, jen tak dál,“ chválí ho od stolu jeden ze zákazníků. V průměru do hospody přijde každý den 10 lidí.

Za 25 let se v měšínské hospodě vystřídalo deset hostinských. Předchozí provozovatelka na konci roku odešla do penze. Hospoda už málem zůstala zavřená. „Narazili jsme na naprostý nezájem. Dali jsme inzeráty, sháněli jsme různě po známých, nikdo se nepřihlásil,“ vysvětluje nezávislý starosta Aleš Lancman, proč Měšín přistoupil na to, že si vezme nájemné 3 000 korun měsíčně a uhradí všechny výdaje za energie, které budou nepochybně vyšší. Kdyby hospoda zavřela, chybělo by místo k setkávání.

Hospody na venkově jsou pod dvojím tlakem. Rostou jim náklady, přitom klesá ochota lidí utrácet. „Takže bychom potřebovali, kdyby nám stát pomohl třeba snížením DPH,“ říká viceprezident Asociace hotelů a restaurací Jiří Král.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související