Abecední řazení může být věda

27. prosinec 2021

V jazykovém koutku se pokusíme odpovědět na dotaz posluchače, jak náležitě abecedně řadit. Posluchač se dotazuje na správné řazení jmen Jan a Ján a Veronika a Věroslava.

Jedná se o to, jestli má být na prvním místě slovo s diakritickým znaménkem či nikoli. Tedy s krátkou, nebo dlouhou samohláskou v případě jmen Jan a Ján a s e, nebo ě v případě druhých vlastních jmen. Abecední řazení je tradiční, samohlásky s diakritickým znaménkem jsou rovnocenné se samohláskami bez znaménka, ale je běžné řadit nejprve podle samohlásky bez označení délky, tedy: Jan a poté Ján.

Písmena s diakritickými znaménky se řadí stejně jako písmena bez nich. Bez ohledu na podobu první slabiky – ve nebo vě – bude první v abecedním pořadí jméno Veronika, neboť podle řazení znaků odleva doprava stojí první rozdílné písmeno – n – v abecedě dříve než – s – stojící na stejném místě v ve jméně Věroslava.

Podrobnější informace mohou posluchači nalézt v Internetové jazykové příručce, dobře posloužit v konkrétních případech může také Databáze dotazů z jazykové poradny Ústavu pro jazyk český dostupná na internetu.

Posluchačský dotaz dokládá, že i abeceda může být trochu věda.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio