40 let se k ní úřady nehlásily. Po desítkách urgencí „začala být“ silnice na Ledečsku skutečnou silnicí

9. březen 2017
Zprávy z

Silniční spojka mezi Vrbkou a Kozlovem na Ledečsku připomínala desítky let tankodrom. Postavili ji v rámci akce „Z“ v roce 1975. Tehdejší úřady ale na silnici zapomněly, nikdo ji nezkolaudoval a to trvalo až do konce minulého roku. Po desítkách urgencí se přes kilometr dlouhá komunikace stala oficiálně silnicí. A s tím přišly i nutné opravy.

Silnice je dlouhá 1300 metrů a pro obyvatele Vrbky a Kozlova má vysokou cenu. „Já tu silnici využívám několikrát denně. Pro firmu je to veliký přínos, ty stroje se ušetří. To se nedalo jet ve svém pruhu, využívalo se celé silnice, aby se člověk vyhnul dírám,“ dělí se o zkušenosti řidič Josef z Kozlova.

Od roku 1975

Tahle kauza trvá od roku 1975, začíná vyprávět starosta Kozlova Josef Borovský. „Stavělo se to v akci Z, stavěl to, kdo měl ruce a nohy. Nevykoupily se pozemky, nedalo se to majetkově do pořádku. Až loni se to podařilo a kraj zajistil rekonstrukci. Já jsem nad míru spokojený,“ říká starosta, který řídí obec Kozlov od roku 1990.

„Asi dvakrát jsme ji opravili na náklady obce. Nebyla ale zkolaudovaná a ani kraj ani před ním okresní úřad s tím nechtěl nic dělat. Měl jsem z toho velký strach, jsme tu na chvostu toho kraje, aby se na nás nezapomnělo.“

autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio