Zprávy z židovského světa

24. březen 2013

Závěr dnešního vysílání Židovské obce v Praze se blíží a s ním přicházejí na pořad krátké zprávy z židovského světa. Přejímáme je z Židovského tiskového a informačního servisu Federace židovských obcí v České republice – www.ztis.cz.

V Tunisku došlo od počátku roku ke dvěma vážným vandalským antisemitským útokům. V městě Sousse bylo koncem ledna vypleněno a vyrabováno na 68 židovských hrobů, v Kefu na západě Tuniska bylo minulý měsíc rozmláceno 10 židovských náhrobků. Od převratu v loňském roce jsou antisemitské projevy v zemi stále četnější. V Tunisku žije přibližně 1700 Židů. V roce 1948 jich bylo na 100 000.

Izraelskou Miss se minulý měsíc stala jedenadvacetiletá modelka etiopského původu Jitiš Ajnav. Do Izraele imigrovala se svou rodinou, když jí bylo dvanáct let. Na otázku porotců, proč se do soutěže přihlásila, odpověděla, že „je důležité, aby v soutěži zvítězila členka etiopské komunity – v Izraeli je mnoho komunit s rozličnými barvami a je důležité ukázat je světu.“

Ústřední německá židovská organizace vyzvala vládu a parlament, aby zakročily ve prospěch přeživších ghett z období druhé světové války, kteří ještě nebyli odškodněni za svou nucenou práci. Průměrný věk přeživších je 85 let. Dieter Graumann, ředitel Centrální rady německých Židů, uvedl, že německá vláda má morální povinnost vyplatit uvedeným osobám důchody, neboť ty jsou též projevem uznání dlouholetého utrpení vězňů v nacistických ghettech.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio