Vzdělávací a kulturní pořady Židovského muzea v Praze

1. listopad 2015

V příštím týdnu nabízí pražské Židovské muzeum dva zajímavé pořady, a to jak v opravené a rekonstruované Maiselově synagoze, tak v auditoriu muzea.

Maiselova synagoga se svou novou stálou expozicí se v podvečerní čas mění v koncertní sál. Tento čtvrtek 5. listopadu v půl osmé večer je zde možno navštívit koncert kytarového dua Patrika Vacíka a Matěje Fremla „Siempre Nuovo“. Zazní především díla italského židovského skladatele Maria Castelnuova–Tedesca a dále výběr ze skladeb Jana Nováka a Enriqua Granadose. Vstupenky na koncert lze zakoupit v Maiselově synagoze nebo v Informačním a rezervačním centru muzea v Maiselově ulici 15 v Praze 1.

Právě na této adrese sídlí auditorium muzea, kde se již o dva dny dříve, v úterý 3. listopadu, uskuteční od 18 hodin vernisáž výstavy Libora Cabáka „Zmizelá židovská stopa“. Snímky tohoto tvůrce zachycují jak zmizelé, tak dochované židovské památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. První soubor představuje výběr z autorské tvorby fotografa, který se dlouhodobě věnuje dokumentování židovských památek, aniž by při tom opomněl jejich hlubokou poetiku. Druhá část výstavy je věnována archivním fotografiím synagog a židovských čtvrtí, které byly zničeny za druhé světové války a po ní. Je působivou připomínkou nenávratně ztraceného kulturního dědictví.

Více informací přinášejí webové stránky Židovského muzea a rovněž tištěný Přehled kulturních pořadů v Praze.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu