Změna profese – někdy krok k lepšímu

6. leden 2016
Dobré odpoledne

Patnáct, dvacet let děláte stejnou práci. Jste zničení a už vás to ani nenaplňuje, nejste ničím motivováni a chodit tam dalších 10 let se vám nechce? Bojíte se, že jinde práci nedostanete? To je jen váš pocit. Stačí se rozhodnout a jít tím správným směrem. Řekněte si, co by vás bavilo, najděte si ten správný kurz třeba přes úřad práce nebo internet, udělejte zkoušky a pak buďte nadchnuti životní změnou a novou profesí.

Pomocníkem vám může být Národní soustava kvalifikací, kterou ve vysílání představili Pavel Veselý a Olga Vášová. „Národní soustava kvalifikací je hrozný název, ale velmi dobrá věc. Člověk může získat nějaké vzdělání buď přes formální systém, tedy ve škole, nebo se to naučím v praxi. Národní soustava kvalifikací mi umožní, abych na určitou profesi získal papír,“ říká Pavel Veselý.

Rozhodneme se změnit profesi. Jak na to?

„Budu chtít jít například na pozici asistentky a nemám pro to vzdělání. V tu chvíli mám dvě možnosti,“ usmívá se Pavel Veselý a pokračuje: „Buď jdu rovnou ke zkoušce, protože podobnou věc jsem už v jiné firmě dělala, nebo nemám žádné vzdělání pro tuto profesi a absolvuji kurz a poté zkoušku. Profesní kvalifikace je poměrně rozsáhlá. Lidé, kteří praxi sice už v určitém oboru měli, nakonec zjistí, že to není tak jednoduché.“

Kolik stojí kurz?

Cena se liší podle délky a rozsahů. Kurz vám může zaplatit i úřad práce. „Lidé si to nemusí hradit sami, protože částky kurzu se mohou pohybovat v řádech tisíců. Záleží zkrátka na zvolené profesi. Zaplatit můžete za kurz i dvacet tisíc korun,“ pokračuje Olga Vášová.

Změnila jsem práci a jsem spokojená

Právě Olga Vášová je příkladem, že změnit profesi po letech je možné. „V první řadě jsem se potkala se strašně milými lidmi. Získala jsem spoustu informací, které jsou při práci potřeba, při práci které se teď věnuji. Prošla jsem rekvalifikačním kurzem na personalistu. Nyní jsem personální konzultant. Před tím jsem dělala prodejce, finančního poradce, kdysi v dávných dobách jsem i uklízela. Nejtěžší pro mě bylo v kurzu přijmout fakt, že moje vědomosti jsou jen okrajové. Takže jsem se snažila vše naskládat do hlavy, aby mi to dávalo souvislost. Vedlo mě k tomu to, že jsem nebyla spokojena se svou prací, respektive nemohla jsem také dlouho najít práci. A teď jsem spokojená,“ dodává.

Spustit audio