Žlutý trávník? Přehoďte ho zeminou s pískem a znovu osejte

13. červenec 2015
Dobré odpoledne

Suché léto a vlny tropických veder trápí zahrádkáře. Rostliny v nádobách neprospívají, ani trávník nedělá parádu. Pokud nemáte samozavlažovací truhlíky anebo systém, který pravidelně kropí trávu, nejspíš řešíte, jak se na zbytek léta připravit.

Zahradnice Eva Hegerová ze zahradnictví Laurus radí: „Vysoká teplota nad třicet stupňů, to už je pro rostliny stresový faktor, je potřeba zvýšit závlahu. A pokud zalévat nemůžete, protože jste třeba mimo domov nebo chalupu, potom rostliny schnou.“

U trávníku je několik stádií schnutí. Pokud je ještě bledě zelený, tak ještě vcelku rychle naskočí zpátky. Pokud je už žlutý až tmavě šedavý, nejspíš už si sám neporadí a bude potřebovat vaši pomoc. „Ta spočívá v tom, že přehodíme trávník pískem, ať už křemičitým nebo říčním, co se běžně prodává. Dobrou službu udělá i zemina smíchaná s pískem, a pak to znovu osejete travním semínkem,“ vysvětluje zahradnice. A proč písek? Dodá půdě vzduch a lépe udrží vlhkost.

Nemáte možnost trávit léto na chalupě a při každém odjezdu řešíte, jestli vám truhlíky nezaschnou? Zahradnice radí vyměnit květiny. „Nemá cenu rostliny přelévat a namáčet do nádob. Nejspíš bychom je přelili nebo by nám uhnily ve vodě. Stačí je normálně zalít, dát vodu pod misky. Pokud to nestačí, tyhle náročné květiny doporučuji si vůbec nepořizovat. Vyměňte je za suchomilné, kterým úpal a vaše nepřítomnost nevadí.“

Patří mezi ně například bylinky, voda se snáz udrží i v trvalkovém záhonu.

Chat s Evou Hegerovou

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.