Zloději u obce Knyk ukradli naftu za 40 tisíc, škody po navrtaném potrubí jsou 52 milionů

19. červen 2014

Vyčištění půdy prosáklé naftou z navrtaného potrubí u Knyku na Havlíčkobrodsku vyšlo na 52 milionů. Spočítala to společnost Čepro. K havárii došlo na konci loňského roku. Potrubí navrtali zloději, kteří ukradli naftu za asi 39 tisíc tisíc korun. Další škodu ve výši 49 tisíc způsobili na potrubí. Policie je dopadla v březnu.

Společnost Čepro už dříve uvedla, že po pachatelích bude požadovat náhradu škody za naftu a poškozené potrubí i náklady na sanaci. Ty jsou zdaleka největší.

Už první odhadovaná částka byla 15 milionů, a dále rostla – na konci ledna už se odhad pohyboval kolem 30 milionů. „Nakonec se vyšplhal až na 52 milionů korun,“ uvedla mluvčí Čepra Lenka Svobodová.

Kvůli navrtání potrubí byli obviněni čtyři muži z Chotěboře. Zařízení umožňující krádež nafty instalovali koncem loňského listopadu. Kvůli jeho netěsnosti palivo unikalo samovolně do půdy.

Do 29. prosince, kdy na únik záchranáře upozornili kolemjdoucí chlapci, uniklo ze zloději navrtaného zhruba 90 metrů krychlových nafty, která znečistila hektar pozemků, Cihlářský potok a na něm Štičí rybník.

Kvůli tomu musela sanační firma odtěžit a odvézt 12 tisíc tun kontaminované zeminy. Firma Dekonta, která sanaci prováděla, pak území zavezla čistou půdou, která už je oseta trávou.

„V současné době probíhá formální předávání sanovaných pozemků majitelům. Na místě neustále monitorujeme spodní vody a probíhá čištění,“ podotkla Svobodová.

Firma, která sanaci prováděla, území zavezla čistou půdou a osela ji trávou

Podstatná část zasažených pozemků i kaskáda nedávno revitalizovaných rybníků na Cihlářském potoce patří městu Havlíčkův Brod. Potok teče do centra města. Radnice je s postupem sanace zatím spokojena.

„Městu v podstatě škoda nevznikla,“ uvedl místostarosta Čeněk Jůzl (KDU-ČSL). Stromy v lese, které musely být pokáceny, už byly dost staré a dřevo bylo prodáno. Cestu lesem zpevnili dělníci štěrkem. Další rybníky na potoce znečištěny nebyly.

Průběh sanací sledoval průběžně rovněž Mirolav Kotlas, starosta obce Knyk. „Je to dekontaminované, upravené a předané,“ řekl. Doplnil, že místní komunikace, které byly poškozeny projížděním těžké techniky, jsou opraveny.

Zloděje nafty se policii podařilo dopadnout v březnu. Třem obviněným hrozí až pět let vězení, čtvrtému dva roky.

autoři: Hana Mikulincová , kov | zdroj: ČTK
Spustit audio