Zloděje dřeva v lesích na Vysočině mají usvědčit fotopasti

22. leden 2014

Lesníci číhají na zloděje dřeva na Vysočině pomocí fotopastí. Malé zelené krabičky jsou ukryté na rizikových místech. V jejich hledáčku se ale například v okolí Račína na Žďársku nejčastěji objevují lyžaři, divočáci nebo srny.

„Fotopast máme támhle před sebou, je zamaskovaná na stromě, aby ji náhodný kolemjdoucí nespatřil a nemyslel si, že by si ji měl odnést domů,“ ukazuje ředitel lesního družstva Jiří Svoboda na jeden ze stromů v lese na Račínsku.

Právě toto místo bylo pro umístění vybráno záměrně. „Je tady přístupová cesta, není tady závora, v případě nějakého odvážení dříví by významná část lidí jela tudy. A taky nám tady v minulosti někdo upytlačil srnčí, fotopast už je tady delší dobu,“ vysvětluje.

Umístění a počet zelených krabiček se různě mění. Zatím zloděje nepřistihly, po řadě případů krádeží je lesníci po stromech rozmístili preventivně.

„Mezi Novým Veselím a Bohdalovem se nám ztratila celá fůra kulatiny za 70 tisíc, když tam přijede auto s hydraulickou rukou, nikomu to nepřijde divné. Také v Jitkově na Havlíčkobrodsku se ztratila fůra, dokonce našemu sousedovi vedle nás,“ popisuje Svoboda.

Není výjimkou, že zloději dřeva ukradnou i samotnou fotopast, což se nemusí vyplatit. Jejich počínání totiž sleduje další fotopast, která vše zaznamená.

V kanceláři lesní správy vyhodnocuje snímky z fotopastí technik Zdeněk Lukeš. „Tady vidíme, že ostrost fotek je opravdu velká, teď zrovna se díváme na divočáka,“ ukazuje.

„Vezme to i espézetku auta nebo třeba tvář projíždějícího lyžaře. Od velikosti malého psa to vyfotí vše na vzdálenost 15 až20 metrů,“ dodává.

Některé fotopasti mají i dálkový přenos, takže okamžitě posílají fotografie do mobilu. V tom případě lze zloděje dřeva chytit přímo při činu.

Spustit audio