Žerou úrodu a ničí okrasné stromy, housenky se přemnožily na Vysočině

8. září 2014

Kvůli deštivým dnům a mírné zimě se mnohonásobně přemnožili někteří škůdci. Zahrádkáři na Vysočině ve velkém sbírají hodující slimáky, mšice nebo housenky. Celá klubka jich visí na okrasných javorech, dohola ohlodávají kaštany a z hlávek zelí nebo kapust zůstávají pouhé kostry.

Zahrádkářka Věra z Přibyslavi nechce používat insekticidy. Zelené housenky s černými skvrnami, ze kterých se líhnou bělásci zelní, ručně sbírá. Stejně tak i další druh tohoto škůdce, který ožírá keře okrasných dřišťálů.

„Na jaře jsem si koupila sazeničky kapusty, abych měla do polívky. Teď jsem se vrátila z dovolené a podívejte se, na spodku nejsou vůbec listy, zůstala tam jen žebírka,“ ukazuje paní Věra.

Na housenky požírající révu letos s kbelíky vyrazili vinaři a dobrovolníci na jižní Moravě. Sběr housenek i s vajíčky místo jedovatých postřiků doporučuje také předseda jihlavského zahrádkářského svazu Josef Benda.

„Je to potřeba opticky sbírat, pokud toho nejsou hektary. Měli by tomu věnovat pozornost a likvidovat to zavčas,“ upozorňuje Benda.

Horší je to u vysokých kaštanů neboli jírovců maďalů, které letos podle Josefa Bendy hodně trpí.

„Na jírovci se vyskytují takzvané klíněnky. Likvidují hromadně listy, které jsou později žluté a opadávají. Chudák kaštan má co dělat, aby to přežil,“ vysvětluje předseda jihlavského zahrádkářského svazu.

Okrasný javor sežraný housenkou

Na přemnožení housenek může mít kromě mírné zimy vliv i velké množství deštivých dnů.

„Když je nepříznivý počasí, tak jsou predátoři hubící hmyz schovaní a nemají potřebu poletovat v dešti,“ popisuje Benda.

Se škůdci se pěstitelé setkávají každoročně. Nejúčinnější je trvale si do zahrady přilákat užitečné živočichy, v tomto případě hmyzožravé ptáky. Vyhovují jim zahrady se vrostlými stromy a hustými keři, ptačí zob a voda na koupání.

Babočka paví oko
autoři: Hana Mikulincová , ako
Spustit audio