Ženy v Pavlínově nechtěly půjčit putýnky a vyhořela další stavení. Bylo to před víc než 100 lety

13. květen 2016

Dobrovolní hasiči z Pavlínova na Žďársku se také ucházejí o titul Dobráci roku. V obci žije asi 250 obyvatel, ze kterých je 53 hasičů včetně žen a dětí. Sbor byl založen v roce 1903 a důvodem byl, jak už to bývá, ničivý požár o dva roky dříve.

Hasiči v Pavlínově příliš často nezasahují, spíše se soustředí na hasičský sport a především kulturu v obci. Mají i svou vlastní píseň, kterou hbitě zanotovali.

Přes Pavlínov teče voda,
teče tam od Mládkova.
Teče, teče údolíčkem,
kam já chodím s mým Jeníčkem
každou neděli, hned po poledni.

„Pavlínovská polka se to jmenuje. Složil ji jeden náš rodák, pan Vidlák, to bylo ale před víc než sto lety,“ usmívá se Jiří Jaša, starosta obce.

SDH Pavlínov

V roce 1901 hořelo

Jak už to vesnicích bývalo, častokrát hořelo. Ne jinak tomu bylo v Pavlínově na Žďársku. Čteme z kroniky: „Lesní správce navrhnul, aby byl u ohně vytvořen řetěz k podávání vody v putýnkách. Ale kterási ženština vykřikla: to tak, aby mi ji někdo ukradl. Tak putýnky nebyly a vyhořela i sousední stavení.“

„Největší odpor k založení sboru měly prý právě ženy. Byly to samé schůze a pijatyky v hospodě. Ale kronikář dodává: jen vážení muži a pro věc šlechetnou oddaní mladí mají ve sboru své místo,“ dodává Jiří Jaša.

SDH Pavlínov, technika

Manželky pomáhají

Text v kronice zůstává, doba se ale mění. Ženy jsou platnými členkami pavlínovského hasičského sboru. „Manželky určitě pomáhají, taky máme členky sboru. Hasiči byli vždycky nositeli kultury v obci.“

Hasiči v Pavlínově pořádají ples, maškarní průvod, zábavu, staví máj a také mají akci taneční výlet pod lipami. Tančí se přitom na fotbalovém hřišti.

Dobrovolné hasiče z Pavlínova můžete až do pátku 20. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PAVLINOV na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Hasiči, Pavlínov
autor: dak
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.