Žena z Jihlavska našla svůj dům v exekuční dražbě, přestože nemá žádný dluh

21. březen 2023

Představte si situaci, že nemáte nesplácené dluhy a přesto najdete svůj dům na realitním serveru v exekutorské dražbě. Jeden takový příběh se stal Vysočině.

Vše stalo vlastně náhodou, kdy bratr paní Lucie objevil na serveru prodávajícím reality dům, ve kterém rodina žije.

„Rozhodně to není nic příjemného. Asi nikomu by se nelíbilo, kdyby našel svůj dům v exekutorské dražbě,“ říká majitelka. Začala tak pátrat, oslovila realitní server i znojemský exekutorský úřad, který dražbu vyhlásil.

Chyba nastala při zadávání adresy na server, který automaticky vygeneroval obrázek domu v Suché u Stonařova. Dražený dům je ale v Prostředkovicích, což je místní část Suché.

Omyl přiznala i exekutorka Eva Koutníková, která se majitelce domu za chybu omluvila. V emailu pro Český rozhlas uvedla: „Dům stěžovatelky nebyl ani na vteřinu v dražbě. Dražební vyhláška, která je pro dražbu jako jediná stěžejní, přesně specifikuje draženou nemovitost s označením dle katastru nemovitostí.“ Ve zmíněné dokumentu, který je v odkazu v inzerátu připojený, je uvedena správná adresa.

Podle mluvčí Exekutorské komory Evy Rajlichové je podobný případ výjimečný. „Určitě se vyplatí komunikace s exekutorským úřadem. Okamžitě se s nimi spojit a žádat si nápravu.“

Spustit audio