Želva nádherná, mýval, nutrie. Na chov těchto zvířat budou od příštího roku dohlížet úřady

7. květen 2022 06:00

Jestli doma chováte želvu nádhernou, burunduka páskovaného či třeba mývala, měli byste do konce roku svého mazlíčka zaregistrovat. 

Jinak by se totiž z vašeho chovatelství s 1. lednem 2023 stala nezákonná činnost. Stát chce tak bojovat s takzvanými invazními druhy, které působí škody v přírodě a vytlačují původní živočichy.

Želva nádherná

Na kamenech v jezírku záchranné stanice Pavlov se vyhřívá na sluníčku několik želv nádherných. Některá občas sleze do vody, jak mi ale vysvětluje ředitel stanice Zbyšek Karafiát, ve speciální nádrži, která je jen pro želvy, to až tak nevadí. Na rozdíl od volné přírody. 

„Dokáží tam vychytat veškeré obojživelníky, to znamená čolky, různé skokany, rosničky, i drobné rybky. Želva se dožívá poměrně vysokého věku, klidně třiceti let, takže za tu dobu své existence, tam napáchá celkem slušnou paseku.“

Invazní druh

Tohoto barevného obojživelníka spolu s dalšími asi třiceti druhy označenými jako invazní, budou muset jejich majitelé do konce roku zaregistrovat u Agentury ochrany přírody a krajiny. Jinak bude chov od ledna 2023 považovaný za nezákonný. 

Pokud by se zvířete chtěli lidé zbavit, budou ho muset odnést do určeného zařízení. Pavlovská stanice je jedním z těch, které vytipovalo přímo Ministerstvo životního prostředí. „My jsme zaškrtli asi šest druhů zvířat, většinou ty menší, největší z toho byla nutrie. Mezi ta zvířata patří třeba mýval severní, bohužel na mývaly tady nemáme podmínky, ten potřebuje opravdu hodně zabezpečenou voliéru, aby se nedostal ven, ale vím, že je přijmou v jiných stanicích.“

Zoo Jihlava

Například želvy nádherné ale často končily i v jihlavské zoo. „Někdy se stalo, že jsme do venkovní expozice dali dvacet želv a uklízeli jsme jich třicet.“ Podle ředitele Jana Vašáka je tam vypouštěli sami chovatelé, kteří už o ně nestáli. 

Jak ale dodává, stále j to lepší varianta, než vypuštění do volné přírody. Sám ostatně pomáhá redukovat chov mývalů. „Měl jsem s nimi problém, protože je to zvíře, který může způsobit závažné problémy. Ten samec, co tady dožívá, tak je kastrovaný. Kdyby náhodou utekl, tak bude dělat škody jen sám o sobě a nebude ty geny předávat dál.“

Chovatelé invazních druhů musí své mazlíčky zaregistrovat do konce roku, podle mluvčí ministerstva životního prostředí Dominiky Pospíšilové ale mají dle nových zákonů i další povinnosti. „Podle nové legislativy mají majitelé těchto druhů povinnost zabezpečit jejich rozmnožování.“ 

Kromě toho, že nesmí zvířata množit, je zakázán také jejich prodej. Za porušení zákonů hrozí fyzickým osobám až statisícová pokuta.

Spustit audio

Související