Zelenou horu pokrývá lešení. Pro návštěvníky a poutníky je ale pořád otevřeno

3. červen 2018 06:10

Kostel sv. Jana na Zelené hoře ve Žďáře nad Sázavou je pod lešení. Čtyři roky tam budou dělníci provádět kompletní rekonstrukci. Pro návštěvníky ale pořád zůstane otevřeno. Navíc na stavbě uvidí řadu méně tradičních pracovních řemeslných postupů.

Kostel je už pokrytý lešením. I jeho instalace není jednoduchá, připouští šéf stavební party Luboš Mikan: „Musíme kotvit, vrtat díry do zdi, hlavně kotvení hodně. Samozřejmě o dost víc těch trubek než u normálního baráku. Je to pracnější, ale postavit jde téměř všechno.“

Kastelánka Michaela Kokojanová vysvětluje, že je to hlavně kvůli stupňovité konstrukci poutního chrámu. „Ty nižší střechy nemají nosnost. Ony mají klenby dělané především nahrubo ze zdiva, ale drží je dřevo a to by neudrželo tu váhu lešení.“ Dělníci proto museli oprášit staré postupy.

„Musí vždy udělat díru do kostela, nebo tedy do zdiva, aby se tam zasunula tyč. Na to se vynese to lešení, a pak postupně, až budou dělat fasádu, tak půjdou o patra níž a budou po sobě ty díry začišťovat, takže to vůbec nebude vidět. Ale takhle se to dělalo, už když stavěli kostel poprvé, je to úplně stejná technika.“

Fasáda je ale jen začátek

Následovat budou opravy interiéru, restaurátoři si vezmou na starost oltáře, podlahy i štukovou výzdobu. Práce potrvají čtyři roky.

„Chtěli bychom celou dobu, co se bude kostel opravovat, ho mít otevřený pro běžný návštěvnický provoz, aby měli návštěvníci zároveň i možnost koukat trošku restaurátorům pod ruku,“ dodala kastelánka.

Kostel svatého Jana Nepomuckého ve tvaru pěticípé hvězdy je dílem slavného architekta Jana Blažeje Santiniho. V roce 1994 byl zapsaný na seznam památek UNESCO.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio