Zdražování některých každodenních potřeb bude pokračovat i v novém roce. Za co zaplatíme víc a kde naopak ušetříme?

2. leden 2024

V novém roce se život lidem v regionu opět prodraží. V největších městech Vysočiny, s výjimkou Jihlavy, se od ledna zvedne například cena pitné vody se stočným o čtyři až osm procent.

Nejlevnější vodné a stočné budou mít lidé v Pelhřimově, kteří zaplatí necelých 97 korun za kubík. Na Žďársku pak lidé zaplatí skoro 130 korun za kubík. I když se v Jihlavě cena vodného a stočného nemění, stále je nejdražší v celém kraji. Kubík vody zde stojí 150 korun.

V kraji se také zvýšily daně z nemovitostí, např. v Jihlavě a ve Žďáře nad Sázavou. V Pelhřimově zase došlo k navýšení poplatku za odpad. Lidé tam zaplatí o 100 korun více.

Od Nového roku zdražuje jízdné v autobusech a vlacích veřejné dopravy na Vysočině. Cestující zaplatí za jízdenku o dvě koruny víc. Kraj zdůvodňuje zvýšení cen vyššími náklady na platy řidičů nebo pohonné hmoty.

Navýšení jízdného by podle uvolněného předsedy odboru pro rozvoj strategických projektů Martina Hyského ze Socdem měla kompenzovat nová sedmidenní jízdenka, kdy pro pravidelné cestující nedojde k žádné změně.

Naopak levnější bude teplo, zejména pro ty, kteří odebírají teplo z plynových tepláren. Například v Havlíčkově Brodě zlevní o 17 procent.

Spustit audio