Zdeněk se objevil v pravou chvíli. Měli jsme štěstí, říká Květa Pecková o seznámení se svým mužem

6. květen 2022

Trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích Květa Pecková (tehdy Jeriová) a dvojnásobný olympijský medailista ve veslování Zdeněk Pecka se dali dohromady po olympiádě v roce 1984. Může za to sport, ale štěstí šli naproti.

Bývalí českoslovenští reprezentanti mají za sebou sportovní úspěchy, ale prožili i hořká období. Žili hlavně pro sport a potkali se v době, kdy se oba chystali svoji sportovní kariéru ukončit. To pro ně byl šťastný impuls.

Na začátku jejich seznámení byl dopis, který Zdeněk adresoval Květě. „To je na dlouhé povídání. Já se hodně soustředil na sport a najednou kolem mě začali být všichni ženatý a mít rodiny. Jednou jsme jeli na soustředění do Jugoslávie a na druhým kopci probíhala olympiáda v Sarajevu a Květě to tam zrovna šlo, ale to jsem ji neznal. Pak jsme byli na soustředění v Třeboni a zase jsem četl v novinách o ‚tý Jeriový‘. A zaujalo mě to. Kamarád mě podpořil v myšlence jí napsat, tak jsem jí nakonec napsal.“

Zdeněk a Květa Peckovi

V té době neexistovaly mobily, ani sociální sítě a Květě po úspěchu na olympiádě chodilo hodně dopisů, většinou s žádostí o autogram a fotografii. Ale jeden byl delší a nechtěl ani autogram, ani fotku. „Byl na čtyři strany a už jsem věděla, o koho jde. Tak jsem odpověděla také dopisem. Já jsem sledovala sportovní dění, jeho jméno jsem znala, ale naznala jsem tu tvář. Studovala jsem ho na fotce, ale on tam byl se svým parťákem a ten popisek byl takový, že nebylo jasný, kdo je kdo, tak to pro mě byla trochu taková detektivka,“ usmívá se při vzpomínce olympionička.

Hořký konec, šťastný začátek

Květa Pecková ukončila kariéru na vrcholu, a tak si to přála. Její přání se ale nesetkalo s pochopením u funkcionářů. „Já už o konci kariéry přemýšlela dost dopředu, na medaili musíte mít a musíte mít i trochu štěstí. A v Sarajevu nás takových bylo víc. Zpráva o tom, že končím, sklidila velmi negativní reakce a z výboru chtěli, abych vydržela ještě čtyři roky. Tak jsem čekala na vhodnou chvíli a objevil se Zdeněk. To jsem brala jako impuls.“

Odstěhovali se do Litoměřic a založili rodinu. Pachuť z nepochopení tehdejších funkcionářů trochu zůstala. „Když dnes vidím sportovce, kteří ani nezískali olympijskou medaili, a přesto jim lidi tleskají vestoje, tak je to smutné. Mně nikdo nepodal ani ruku...“

I pro Zdeňka byl konec kariéry těžký. Chtěl jet ještě na olympiádu do Los Angeles, ale té se sportovci z tehdejšího východního bloku z politických důvodů nezúčastnili. A tak se rozhodl skončit úplně. Přes tato nepříjemná období se ale přenesli a jsou spolu už skoro 40 let, radují se ze dvou dcer a dvou vnuček.

Alex Mynářová, Zdeněk Pecka a Květa Pecková (Jeriová)

Kam se jejich cesty ubraly po ukončení kariéry? Zdeněk Pecka začal se sportem až ve 14 letech, kvůli zdravotním problémům byl dokonce osvobozen od tělocviku. Květa Pecková začala ve 13 letech. Má tedy smysl začínat se sportem už v raném dětství? Poslechněte si v pořadu Slavné dvojice.

autoři: Alexandra Mynářová , djo
Spustit audio