Žďár nad Sázavou: Pouť zatím bez kolotočů a bohoslužba pod širým nebem

17. květen 2021 06:00

Tradiční bohoslužby, které doprovázejí Svatojánskou pouť na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou, se letos přesunuly pod širé nebe.

Důvodem přesunu tradičních slavností jsou opravy poutního kostela, který patří mezi památky UNESCO.

Nouzová varianta

„Kostel budeme otvírat až za měsíc, proto jsme museli udělat takovou nouzovou variantu.“ Farář Vladimír Záleský se připravuje na netradiční bohoslužbu.

Místo v kostele se ale lidé na letošní Svatojánskou pouť scházejí na louce před památkou UNESCO, kde vznikl provizorní oltář, před kterým organizátoři rozmístili lavičky. A právě tam se věřící pouštějí do společných modliteb.

Lidé nejenom ze Žďáru

Od návštěvy jedné z šesti bohoslužeb je neodradilo ani chladné počasí. Třeba Eva Havlátová, která dorazila do Žďáru nad Sázavou se svou maminkou až z Třebíče, je ráda, že se pouť přes všechny překážky koná. „Jsme rády, protože sem jezdíme každý rok.“

Podobně spojená je také paní Božena, kterou netrápí ani to, že se kvůli koronavirové epidemii žďárská radnice rozhodla přesunout světskou část pouti až na září. „I když je to bez kolotočů, tak hlavní je ta mše svatá než ty kolotoče.“

Podle mluvčího radnice Matěje Papáčka by se pouť s kolotoči měla ve Žďáře nad Sázavou uskutečnit na začátku září. I v tento termín ale bude menší, než je zvykem. V současnosti se totiž v blízkosti prostranství, kde se atrakce obvykle instalují, nachází očkovací centrum.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související