Žďár nad Sázavou by potřeboval architekta, myslí si někteří obyvatelé

19. červen 2014

Žďáru nad Sázavou chybí jednotná architektonická podoba. Myslí si to řada obyvatel, kteří hodnotí opravované městské budovy v diskusích a na veřejných setkáních. Pravidelně je pořádá iniciativa Žijeme Žďárem, kde se naposledy kritizovala oprava kina.

Budova z 50. let má plastová okna a výraznou fasádu. „Vytvořili jsme budovu, která je kočkopes. Nectí původní záměr a zásahy stavbu degradují na průměrnou, i když v tomto případě zářivou, budovu,“ říká Zdeněk Navrátil z iniciativy Žijeme Žďárem.

Radnice oponuje, že opravy budov řeší úsporně. „Zvítězila myšlenka účelnosti, aby se našly peníze na nové sociální zařízení a hlavně na sedačky,“ vysvětluje starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová z ČSSD.

„Do kina nikdo nepřijde kvůli vzhledu, ale přijde si tam sednout a podívat se na film. A tam musel být digitální zvuk a digitální obraz,“ tvrdí starostka.

O služby odborníka, který by byl zaměstnancem města, by jeho vedení stálo, nemá ho ale z čeho zaplatit. Bude proto dál hledat inspiraci u jiných měst na Vysočině, kteří si ke spolupráci architekty zvou.

autoři: Hana Mikulincová , vman
Spustit audio