Žďár nad Sázavou má novou kašnu. Ale nestříká tak, jak by měla

29. duben 2015
Zprávy z

Žďár nad Sázavou v rámci revitalizace zaplatil za novou kašnu asi dva miliony korun. Voda ale nestříká tak, jak by měla. Pustí-li čerpadlo na plné obrátky, velké množství vody se dostane mimo samotnou žulovou vanu. Provizorně proto kašna stříká napůl a město se s projektanty snaží zjednat nápravu.

„Tenkrát, když byl zkušební provoz, tak to teklo z těch kanálků ven. To jsem ani nevěděl, že se to musí spravovat,“ usmívá se obyvatel Jiří.

Kašna stojí na žďárském náměstí od loňského podzimu, závady se projevily hned po spuštění. Pravděpodobně došlo k tomu, že umělecký návrh nelze zkombinovat s technickou částí. „Nikdo nejedná ve špatném úmyslu, tam byla nějaká představa výtvarníka, bohužel se ale ukázalo, že voda dopadá takovou silou, že dochází k odstřiku,“ řekl Českému rozhlasu projektant Michal Pokorný.

Radnice chce vodu v kašně usměrnit

Radnice za kašnu zaplatila kolem dvou milionů korun a teď chce, aby fungovala správně. „Projekčně je to v pořádku, akorát je problém v odstřiku vody. Ubývá nám hodně vody a kašna je nehospodárná. Chceme to řešit a zajistit nápravu,“ dodává Petr Fuksa z odboru rozvoje města.

Kašna na žďárském náměstí
autoři: mik , Hana Mikulincová
Spustit audio