Žďár chce dostat cestující do městských autobusů. Kupříkladu tak, že nezvýší jízdné

8. leden 2022

Od ledna platí ve Žďáře nad Sázavou nové jízdní řády. Rozsah ujetých kilometrů se ale v nich ale zatím nevrátil do doby před covidem.

Lidé se během covidových měsíců naučili jezdit auty. To je jeden z poznatků, které mají provozovatelé městské hromadné dopravy. I proto už některá města plně neobnovila počet spojů, které jezdily před koronavirovou pandemií. Příkladem je Žďár nad Sázavou.

Radnice nechala některé spoje, které si původně od dopravce objednala, zrušené jako málo vytížené. Podle dopravní společnosti během covidu ubyla ve vozech MHD zhruba čtvrtina cestujících, kteří se zatím nevrátili.

Ubylo cestujících

Paní Moniku potkáváme na zastávce u autobusového nádraží ve Žďáře využívá městskou hromadnou dopravu pravidelně už několik let. „Jezdím asi dvěma spoji, kam potřebuju, tam se dostanu.“ Na otázku, jestli ubylo v autobusech lidí, odpovídá: „Určitě ano, je to znát.“

Že ubývá cestujících, to si uvědomuje i žďárská místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO). „Doba covidová přinesla to, že se lidé přesunuli do aut.“ To potvrzují i čísla dopravce, společnosti ZDAR. „Zhruba o čtvrtinu méně, což se odráží na tržbách a ekonomice té městské dopravy,“ uvedl manažer provozu osobní dopravy Lukáš Německý.

Do doby před pandemií se nedostal ani počet ujetých kilometrů. Letos by jich ZDAR měl vozy MHD najezdit asi 300 tisíc. V roce 2019 to bylo o 40 tisíc víc. Podle místostarostky bude další vývoj kolem žďárské MHD záviset na zájmu cestujících. „Když uvidíme, že je zájem a autobusy jsou plné, jsme schopni některé spoje zase posílit.“

Ceny jízdného

Získat pasažéry zpátky chce například tím, že autobusy jezdí díky nové telematice uvnitř města bez zpoždění. Dalším krokem je udržení ceny jízdného, a to i přesto, že město na provoz MHD doplácí stále vyšší částky. V roce 2019 to bylo devět milionů, na příští rok plánují necelých jedenáct milionů korun.

„Nebudeme přistupovat k žádném pohybu v jízdném, dokud se nezačlením do VDV (pozn. Veřejná doprava Vysočiny),“ dodala místostarostka Ludmila Řezníčková. Dalším testem věrnosti pasažérů projde žďárská městská hromadná doprava letos, kdy jsou ve městě v plánu opravy některých klíčových komunikací.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související