Zbrzdit Alzheimerovu nemoc můžete ještě před tím, než propukne

25. srpen 2016
Dobré odpoledne

Na Vysočině žije téměř osm tisíc lidí postižených demencí. A více jak v polovině případů ji způsobuje Alzheimerova nemoc. Podle čeho onemocnění rozpoznat a taky jak ho zbrzdit prozradila Marcela Rýpalová z Alzheimer poradny Vysočina.

„Mezi základní znaky choroby patří, že máme problém s osvojováním nových dovedností, získáváním něčeho nového nebo plánováním. Když si naplánujete, že někam pojedete, někde se s někým sejdete a chcete ty činnosti nějak synchronizovat, tak to v prvních fázích demencí dělá velké potíže,“ popisuje příznaky Marcela Rýpalová.

K nejznámějším příznakům Alzheimerovy nemoci patří i časté zapomínání. To ale může souviset i s jinými onemocněními, například s depresemi.

Nemoc je nevyléčitelná, ale lze ji zbrzdit

„Nejlepší je začít ještě dřív, než zjistíme, že se něco děje. Ideální je už od mládí o mozek pečovat - učit se cizí jazyky, mít spoustu zájmů, cestovat a mít kreativní přístup k životu, kdy vás všechno zajímá a snažíte se hodně komunikovat. A nemyslím přes sociální sítě, ale když jdete někam s kamarády a reagujete na to, co oni vám říkají. To se teď uvádí jako naprosto ideální, protože zapojujete celý mozek,“ vysvětluje odbornice.

Nejrizikovějším faktorem je věk

Ale čas nikdo zastavit nedokáže a stárnou všichni. „Pravdou je, že studie uvádí i brzký začátek, někdy i kolem třicátého roku věku, ale nejvíce nemocných je po šedesátém až pětašedesátém roce života. Tehdy výskyt Alzheimerovy nemoci v populaci výrazně stoupá,“ říká Marcela Rýpalová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.