Zastropování cen energií zatím provozovatelé zimních stadionů na Vysočině příliš nepocítili, s hodnocením čekají na konec ledna

15. leden 2023 07:00

Zimní stadiony patří k energeticky nejnáročnějším vnitřním sportovištím. Třeba provozovatel stadionu v Telči platil ještě na podzim za energie měsíčně téměř milion korun. Neúnosná situace se ale zlepšila, cena elektřiny šla dolů a zimní stadion nadále funguje. I tak ale zůstává na hraně provozovatelnosti.

„Kdybych neměl vztah k hokeji, tak se stadion nedá provozovat se ziskem. Já to dělám z toho důvodu, že chci dělat nějaké aktivity, trénovat,“ říká provozovatel zimního stadionu v Telči Jaromír Pytlík.

V současné době platí za energie měsíčně zhruba půl milionu korun. To je sice skoro o polovinu méně než na podzim, kdy se cena pohybovala kolem milionu korun, podle Jaromíra Pytlíka je to ale stále na hraně únosnosti.

„Kolísá to, každý den je cena trošku jiná. Celkově se snížila, ale je to na hranici udržitelnosti funkčnosti toho stadionu,“ dodává Pytlík.

Stropy na energie zavedené od ledna zatím výrazněji nepocítil, protože se cena elektřiny na spotovém trhu pohybuje pod nastavenou hranicí. Nedokáže proto říct, jestli mu zastropovaná cena pomůže. „Ale pomůže nám v tom, že máme nějakou jistotu,“ říká s nadějí v hlase provozovatel zimního stadionu v Telči.

S tím souhlasí také jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. Společnost provozuje malý zimní stadion v Jihlavě. „Víme, že je nějaká ochranná bariéra, která nás vlastně chrání, aby se to nedostalo do extrému.“

Také předseda sdružení zimních stadionů Miroslav Šeba tvrdí, že je potřeba z vyhodnocení přínosu cenových stropů počkat alespoň na konec ledna.

autor: Patrik Salát
Spustit audio

Související