Zaplatit nájem mají problém i pracující lidé

30. červen 2016
Dobré odpoledne

Víte, co byste dělali, kdybyste se najednou ocitli bez peněz a ztratili byste střechu nad hlavou? Pokusíme se vám dát pár rad i v této složité a nepříjemné životní situaci. Pozvání do poradny Regionu přijala Eva Nováková, vedoucí terénního programu SOVY pod Oblastní charitou Jihlava.

Lidé se dostanou na ulici poměrně snadno kvůli chybějícímu zákonu o sociálním bydlení a absenci sociálních bytů a dále pak kvůli diskriminaci na trhu s nájemními byty. Problémy ufinancovat bydlení ale už mají i ti lidé, kteří pracují. Nejohroženější skupinou jsou z tohoto pohledku matky samoživitelky.

Majitelé bytů už nemusí zajistit náhradní bydlení

„Došlo ke změně v občanském zákoníku. Majitelé už nemají povinnost zajistit náhradní ubytování. Souvisí s tím i to, že lidé už dnes nemívají smlouvu na dobu neurčitou,“ upozorňuje Eva Nováková. Když nájemník nedokáže utáhnout platby za nájem, cesta na ulici je velmi snadná.

Stát nabízí několik možností, jak si bydlení udržet

„A to jsou příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Zajděte si na správu sociálního zabezpečení a tam si vyřiďte příspěvek na bydlení. Ten je určený pro pracující nízko příjmové domácnosti s trvalým bydlištěm a platnou smlouvou. Když už jste na hmotné nouzi, tak si můžete na úřadu práce vyřídit doplatek na bydlení,“ radí host.

Před vystěhováním na ulici zkuste všechny možnosti

Nejlepší je se v takovém případě obrátit na příbuzné a požádat je o přístřeší aspoň na pár dní, během kterých si můžete vyřídit mimořádnou okamžitou pomoc. A co dělat, když příbuzné nemá nebo mu nepomůžou? „Není toho moc, co člověk může dělat. Ale pořád může zkoušet různé věci. Zajít se zeptat na azylový dům, na krizové centrum nebo se obrátit na nás na terénní program SOVY a my můžeme nějaké bydlení pomoc najít nebo zajistit dávky a doplatky na bydlení,“ radí Nováková.

Spustit audio