Zámek Opočno rozšiřuje svůj betlém vyrobený ze sena. Nově se na nádvoří objeví kráva a osel

24. listopad 2023 08:23

Pracovníci Státního zámku Opočno připravují areál na Vánoce. Návštěvníkům znovu nabídnou betlém vyrobený ze sena, podívat se na něj jdu s pracovnicí zámku Andreou Seidlovou. Pět velkých postav, malé Jezulátko a zvíře jsou zatím v zázemí zámku.

„Tento betlém jsme vytvářeli už v loňském roce, kdy byl vystavený na prvním zámeckém nádvoří, podkreslený vánoční hudbou. A letos přiděláváme další postavy, aby lidé zase uviděli něco nového," říká Andrea Seidlová. Se svými spolupracovníky vyrábí krávu a osla, obě zvířata v životní velikosti.

Čtěte také

Zvířata vznikají ve vedlejší místnosti, v té to intenzivně voní senem. Lucie Hvězdová zrovna klečí u krávy. Základní železná konstrukce zvířete je potažena pletivem a Lucie na ni připevňuje malé snopy sena. „Vezmu jeden snopeček a ukážu vám, jak je drátkem zpevněný. A musím ho nastrčit na pletivo, které je omotané kolem základní konstrukce. Tím drátkem to musím celé otočit, je to někdy na propíchání prstů. Ale potom to krásně drží."

Práce to není úplně jednoduchá, rozhodně se nedá stihnout za několik minut či hodin. Podle Lucie Hvězdové to celému týmu zabere zhruba dva týdny. „Připevnění na pletivo ale není poslední fáze přípravy. Celou kravičku potom ještě omotáme provázkem a nakonec zpevníme lakem, aby seno nevypadávalo."

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Výroba nových postav musí být hotová do konce listopadu. Betlém ze slámy, doplněný o dvě nové postavy, bude k vidění na nádvoří zdejšího zámku od 1. prosince.

Spustit audio

Související