Po zásahu odborníků zmizely ze zdí v areálu státního zámku Opočno malby neznámého vandala

4. květen 2023 09:05

Z areálu státního zámku Opočno zmizely malby neznámého vandala. Ten před pár dny posprejoval jak fasádu severního křídla zámku, tak i budovu hájenky v přilehlém parku. Nápisy po dohodě s památkáři odstranili pracovníci specializované firmy pomocí chemického roztoku a horké vody. 

Čtěte také

„Tak se na to půjdeme podívat." Dvojice mužů přijela do areálu opočenského zámku a kastelán Tomáš Kořínek jim vysvětluje, jak se k nápisu na fasádě dostanou. „Je to poměrně příkrý sráz, takže nevím, jestli byste tady slezli. Vede tam taková stezka podél skály. Tudy se tam dostanete."

O chvíli později už Petr Hojka vtírá štětkou do malby chemický roztok. „Nanáším odstraňovač tak, abych ho dobře vetřel do nerovností zámecké zdi. On nám rozpustí nastříkanou sprejovou barvu. Teď štětcem zahýbu a už je vidět, že už odstraňovač viditelně barvu rozpouští. Necháme to čtvrt hodiny působit."

Další z pracovníků, Tomáš Hojka, pak bere do ruky tlakovou pistoli a jde smývat samotný nápis horkou vodou pod vysokým tlakem. S veškerými přípravami to trvalo zhruba dvě hodiny a první z nápisů přímo na fasádě zámku je pryč.

„Teplota vody byla asi 100 stupňů a tlak kolem 200 barů. Odstranění šlo celkem podle očekávání. Je vidět, že ten odstraňovač funguje, povrch fasády jsme také neporušili," říká Tomáš Hojka.

Čtěte také

Teď pracovníky rodinné firmy čeká odstraňování dalších nápisů v zámeckém parku. Tam to bude složitější, protože na místě chybí elektřina i voda. Vše se musí dovézt. „Ano. A nápisy tam zabírají také větší plochu, takže jejich odstraňování bude trvat déle. Ale myslím, že si poradíme."

Odstraňování graffiti v areálu Státního zámku Opočno na Rychnovsku nakonec trvalo jeden den.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek v průběhu pěti století

Spustit audio

Související