Založit kompost je nejlepší na jaře

29. duben 2016
Dobré odpoledne

Správně založený kompost každého zahrádkáře odmění výživným humusem. I když kompost můžeme založit prakticky kdykoliv, nejvhodnější je to na jaře. Čerstvý kompost získáme po 6 až 7 měsících. Vyzrálý kompost je zhruba po jednom roce. Jak založit kompost a co do něj přidávat nebo naopak čeho se vyvarovat přišel říct do poradny Regionu Lubomír Mach.

Kompost je optimální umísti v rohu zahrady a ve stinném místě a tam, kde máme více prostoru. Naopak zcela nevhodné je kompost zakládat blízko zdí domku, na slunném místě nebo uprostřed zahrady. Kompost můžeme nechat volně. Ale je lepší ho ohraničit.

Jámu na kompost kopat nemusíte

„Terén by měl být rovný. Je vhodné strhnout vrchní půdu, drny trávy a půdu zkypřit. Na dno je dobré dát drobně nasekané větve, piliny, hobliny, štěpiny a podobně,“ říká Lubomír Mach. Snadněji se potom dostává vlhkost z půdy do kompostu. Jako první materiál můžete použít nadrcené větve nebo slámu.

Důležité je správné promíchávání

„U materiálu je potřeba dodržovat to, abyste míchali správné materiály. Suchý materiál s vlhkým. Trávu je ideální prohazovat pilinami nebo rašelinou. Hnědý materiál míchejte se zeleným. Dbejte o vlhkost kompostu,“ radí Mach.

Vlhkost v kompostu udrží hlína nebo listy

„Je velmi dobré vrchní část zakrýt hlínou nebo nějakou deskou,“ doporučuje Lubomír Mach. Na kompostu můžeme pěstovat i velkolisté rostliny jako jsou dýně, cukety, melouny nebo okurky. Listí také pomáhá udržovat vlhkost. Kompost je vhodné prohazovat zhruba jednou za 4 až 6 týdnů. „Co by v kompostu nemělo být, tak je tlející maso, kosti, pet lahve, sáčky.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.