Žákům v Polné chybí téměř třicet let tělocvična

27. listopad 2012
Zprávy z

Ve městě na Jihlavsku chodí do dvou budov základní školy kolem šesti stovek dětí. Cvičí buď v domě dětí a mládeže, nebo v městské tělocvičně v bývalém učilišti na Kateřinově.

Kvůli ztrátě času při přecházení tak děti každý týden přicházejí o desítky minut povinného tělocviku. "Ty starší děti se dají popohnat, ale s prvňáčky je cesta vážně velmi dlouhá. Když na nás zrovna zbude volný prostor na Kateřinově, strávíme na cestě půl hodiny tam a půl zase zpátky. Na samotné cvičení už zbývá jen půl hodiny," říká vyučující Zdeňka Bahůnková. Že žáci přijdou i o přestávku před dvouhodinovkou tělocviku je samozřejmostí. "Na to u nás funguje takový gong. Jakmile zazní, děti se musí honem převléci, abychom alespoň se zvoněním vycházeli z budovy a nahnali tak alespoň pár minut," dodává paní učitelka.

Základní škola v Polné

Chybějící vhodné prostory se projevují také při pořádání různých společných akcí. "Když máme nějaká setkání, tak se konají přímo na školní chodbě. I když je široká, tak nám samozřejmě nestačí," zmiňuje ředitel školy Zdeněk Dvořák další důvod, proč by škola tělocvičnu skutečně nutně potřebovala.

Město má jasné plány, jak situaci vyřešit. Zatím se je však nepovedlo přenést do reálu. "Naše představa je taková, že by mělo jít o tělocvičnu, kterou by mohla odpoledne a o víkendech využít také veřejnost. To znamená dostatečně velká a vybavená, ne jen nějaký krcálek," naráží nezávislý starosta Jindřich Skočdopole na fakt, že velkou halu u základní školy památkáři nepovolili. "Za sebou už máme několik let jednání, zatím se však nepodařilo dojít ke shodě. Přitom jsem si vědomý toho, že už včera bylo pozdě a děti si skutečně kvalitní tělocvičnu zaslouží," dodává starosta. V současnosti existuje pouze na papíře a její předpokládaná cena je kolem padesáti milionů. Polná se v příštím roce pokusí získat dotaci.

Spustit audio