Základní vybavení pro začínajícího rybaře vyjde zhruba na dva tisíce

10. březen 2016
Dobré odpoledne

Seznámit začátečníky s nezbytnou rybářskou výbavou přišla posluchače Dobrého odpoledne Českého rozhlasu Region Jaroslava Poláková z rybářských potřeb Matky boží. Na ryby nemůžeme jít bez prutu, navijáku s vlascem, olůvkem a návnadou nebo nástrahou na háček.

Nezbytné vybavení pro každého začínajícího rybáře vyjde zhruba na 2000 Kč. Vhodné jsou ale i další doplňky jako jsou například pláštěnka nebo skládací židlička.

Na rybník je vhodné používat delší a teleskopické pruty. Naopak na řeku je výhodnější používat pruty kratší a dělící. Fosforové vlasce jsou vhodné nejen do špatného počasí, ale taky pro rybáře, kteří hůř vidí. „Oblíbené jsou elektronické hlásiče záběru, který zvukově nebo světelně hlásí záběr,“ radí Poláková.

Pár drobností může lov výrazně usnadnit

Na zakrmování se používá prak nebo tzv. kobra, což je dutá tyč, kterou rybář vrhne na místo, kam pak nahodí háček. Takto může lákat ryby do místa, kde má připravenou návnadu. Každý rybář taky ocení neoprenové rukavice, které nepropouští vodu ani chlad. „K dalším oblíbeným pomůckám pak patří čepice, digitální váha, zateplená vesta nebo nůž,“ doplňuje Poláková.

Jaroslava Poláková, rybářka

Na dravce jen s krátkým prutem

K lovení dravých ryb jsou vhodné krátké pruty, tzv. děličky. Používá se živá návnada nebo třpytky. Oblíbené jsou i gumové nástrahy nebo mušky z peříček. Sezóna dravců začíná 16. června.

Spustit audio