Základem ochrany počítačů a sítí před útoky hackerů je zodpovědný uživatel

23. červen 2020

Napadli banky, napadli nemocnice, státní úřady, soukromé firmy. Mluvíme o tzv. hackerech, kteří jsou schopni zastavit chod třeba počítačové sítě v nemocnici.

Hela Dvořáková pozvala do Dobrého dopoledne IT specialistu Mateje Kačice.

Hackerský útok může mít podobu zašifrování dat. Za pomoci škodlivého softwaru dojde v počítačové síti nebo v jednotlivém počítači k uzamčení dat a uživatel se k nim zpravidla nedostane.

O peníze pokaždé nejde, dodává Matej Kačic: „Hackeři nemusí chtít jen peníze. Mnohdy ty útoky dělají proto, aby se pak na různých fórech pochlubili svými trofejemi. Ale jsou i případy, kde chtějí za rozšifrování dat peníze.“

Útok na nemocnice

Známe několik případů hackerských útoků na nemocnice, které na základě toho přestaly operovat, přestaly přijímat pacienty, byl zcela ochromen jejich provoz. „Nemocnice v tu chvíli nemá přístup ke svým datům, například lékař na operačním sále nevidí výsledky vyšetření, čímž může být ohrožený pacient.“

Matej Kačic, IT specialista.jpg

„Když ta nemocnice nabíhala, tak lékaři operovali s tabletem v ruce, protože stále ta potřebná data neměli.“

Zodpovědný uživatel

Ptáte se, jak se virus do zabezpečené počítačové sítě dostane? Přes ten nejslabší článek – běžného uživatele počítače. „Říká se tomu phishing. Do mailové schránky přijde e-mail s přílohou, kterou když uživatel rozklikne, tak na pozadí toho počítače začne pracovat ten virus a začne škodit,“ vysvětlil dále Matej Kačic.

Zodpovědný uživatel, který ví, na co klikat a na co neklikat, zůstává základem ochrany jakékoli počítačové sítě.

Spustit audio