Zajímá ho překračování limitů lidského těla. Bos v Pelhřimově uběhl půlmaraton

17. leden 2021 18:00

Pět stupňů pod nulou. To byla teplota, při které se na trať půlmaratonu vydal v Pelhřimově vytrvalec Josef Šálek. A protože je otužilec, měl na sobě jenom trenýrky.

Josef Šálek uběhl v Pelhřimově – městě rekordů půlmaraton za necelých sto minut, přesně 1:36:21 hodin. Na tom by samo o sobě nebylo nic zvláštního. On ale běžel jenom v trenýrkách, bosý a po souvislé vrstvě sněhu. Překonal tak dosavadní maximum nizozemského otužilce Wima Hofa.

„Jsem schopen vyběhnout za dvě minuty,“ říkal ještě v teple pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit otužilec a vytrvalec zároveň. „Jsme naučený jít z jakékoli teploty, z vyhřáté místnosti. Jeden výdech, stáhnout svou pozornost dovnitř,“ vysvětloval.

Pro případ chladu si s sebou do ledvinky přibalil cyklistické rukavice bez prstů. Pak vyrazil na 28 kol po městských sadech. Fandila mu mimo jiné skupina trampů, mezi kterými byl Daniel Mrázek. „Když je člověk vybavený, tak problém nemá, ale toto bych nedal. Znám tyhle lidi z Lysé hory, tam chodí, to je dneska móda, ale běhat bos 20 kilometrů.“

„Trochu jsem přepálil začátek, trochu bolí nohy, ale jinak svaly, chodidla, úplně skvělý,“ říkal kolo před koncem půlmaratonu Josef Šálek. „Sníh hřeje a trošičku jsem zpocenej.“

1:36:21, výsledný čas v cíli oznámil Miroslav Marek z agentury Dobrý den. „Doufám, že to mnohým přinese nějakou inspiraci. Možnost udělat něco pro své zdraví je v nás,“ řekl v cíli rekordman.

Otužovat se Josef Šálek začal před dvanácti lety. Nejdříve doma ve sprše, později k tomu přidal běh. Zajímá ho hlavně překračování limitů lidského těla.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio