Zájem o Třebíčsko mezi turisty roste, nejčastěji míří do Dukovan

23. únor 2024

Třebíč a její okolí uspokojí nejen milovníky historie a kultury, ale také milovníky přírody. Město se nachází v jedné z ekologicky nejčistších oblastí České republiky.

„Třebíče je nejkrásnější na jaře, když všechno začíná rozkvétat, když se město zazelená. Když přijdete z okraje města, tak až do centra projdete různými parky, stále jdete zelení,“ popisuje manažer destinační kanceláře Třebíčsko Václav Prchal.

Manažer destilační kanceláře Třebíčsko Václav Prchal

Třebíčsko je relativně dobře navštěvovaná oblast. V loňském roce do regionu zamířilo 600 000 návštěvníků. Převládali výletníci, turisté tvořili menší část, ale zájem o Třebíčsko se zvyšuje.

Když se řekne Třebíčsko, okamžitě si každý vybaví zámek v Třebíči, baziliku svatého Prokopa, nebo židovskou čtvrť, které jsou památkami UNESCO. Přesto nejde o nejnavštěvovanější místa v regionu.

Nejnavštěvovanějším cílem je informační centrum jaderné elektrárny v Dukovanech. „Je to něco jiného než klasické památky a lidé dnes chtějí zážitky, chtějí navštívit něco jiného. A v Dukovanech máte možnost virtuální prohlídky. Dostanete se do míst, kam se běžně nedostanete. Podíváte se v rámci informačního centra i do hráze Dalešické přehrady,“ vysvětluje Václav Prchal.

Proč se na Třebíčsko vypravit a co všechno tam můžete zažít? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.