Zahraniční stáže studentů v ohrožení nejsou, ujišťuje europoslankyně

7. prosinec 2012
Události regionu

Pokud jde o zahraniční stáže, ministři stojí za studenty, tvrdí europoslankyně Olga Sehnalová. Řekla to v pátečních Událostech regionu v návaznosti na nejistotu, která panuje kolem programu Erasmus a jeho náhrady YES EUROPE.

"Podle všech informací, které máme, tak asi mohu ujistit studenty, kteří vyjíždějí v roce 2012, že o své peníze nepřijdou. Pravděpodobně se toto nedotkne ani studentů v jarní části semestrů roku 2013," tvrdí Sehnalová z frakce ČSSD. "Ale velmi záleží na tom, jak bude vyjednán rozpočet na rok 2013, a tam nemohu dát ruku do ohně," dodává.

Podle europoslankyně ale evropský parlament stojí za studenty."Myslím, že se počítá s navýšením počtu studentů," odkazuje Sehnalová na návrh, že v příštím plánovacím období jich má vyjet do zahraničí až pět milionů. Program YES EUROPE by prý neměl přinést větší změny oproti Erasmu.

Kolem programu Erasmus už panuje nejistota delší dobu. Chvíli dokonce hrozilo, že mu dojdou peníze. Teď jsou, ale je jasné, že do roku 2014 skončí a nahradí ho program YES EUROPE. O něm ale studenti a školy moc nevědí - a směrem k EU postup kritizují.

Spustit audio