Zahradní nábytek můžete ošetřit speciálním nátěrem

18. duben 2017
Dobré odpoledne

Zahradní nábytek, plot nebo vrata po zimně už možná ztratili svoji jasnou barvu a dokonce se může objevovat i koroze. V Poradně Regionu jsme s Petrem Dvořákem z prodejny Barvy laky probrali, jak barvy oživit nebo správně udělat nový nátěr.

Dřevěný zahradní nábytek můžete ošetřit tak, že bude vypadat jako nový. „Na dřevěné plochy se používají oleje, takže stačí omýt a očistit od prachu a jednou vrstvou olejem udělat novou povrchovou vrstvu,“ říká Dvořák. Jedná se o speciální oleje určené k obnově nátěrů na dřevěných površích.

Pokud se už nátěr odlupuje, musíme ho odstranit

„Samozřejmě musíme použít brusný papír nebo brusné kovové vaty. Dají se použít i odstraňovače starých nátěrů, ať na lazury nebo krycí barvy. Pokud tam jsou oleje, tak samozřejmě existují i speciální čističe na dřevo na odstraňování olejových nátěrů,“ říká host.

Barvu na fasádě oživíte vyčištěním

Fasádu docela dobře očistíte tlakovou myčkou. Dále existují přípravky na čištění fasád. V tomto případě stačí fasádu tímto přípravkem nastříkat, nechat ho působit podle návodu a pak fasádu jen opláchnete proudem vody, například z obyčejné zahradní hadice. Jednak dojde k oživení nátěru, ale zároveň z ní odstraníme i mechy a další hrubší nečistoty.

Kovové plochy je potřeba zbrousit

Především u větších ploch, jako jsou vrata, nepodceňujte vybroušení. V místech, kde se barva odlupuje, odstraňte zbytky starého nátěru. Většinou vznikne ostrá hrana, kterou je třeba zbrousit. Nátěrem byste ji nezahladili a pak by vyčnívala. Celkově by pak nově natřená plocha nepůsobila esteticky.

Spustit audio