Zahrádkáři reagují na teplé počasí a připravují se na brzký začátek jara, vyšší teploty s sebou ale můžou přinést také potíže

6. březen 2024 10:00

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu máme za sebou nejteplejší únor za posledních 63 let. I proto už někteří lidé zahájili první práce na svých zahrádkách.

Zahrádkáři své pozemky zatím ale především chystají na start vegetačního období. Zájem zahrádkářů pociťují i obchodníci se zahradnickými potřebami.

„Určitě sem chodí více zákazníků. Už se vlastně připravují na jaro. Takže se začínají prodávat cibulky květin, hnojiva, už to pomaličku začíná a příští týden začínáme brambory. Travní směsi už taky pomaličku začaly,“ všímá si pracovnice jedné z jihlavských prodejen Kristýna Lacková, že zákazníci oproti minulému roku přicházejí už o tři týdny dřív.

Zájem je i o přípravky proti parazitům, kteří by mohli ohrozit úrodu. „Už jsem slyšel, že vylézají slimáci, takže za chvíli se začnou líhnout slimáci z vajíček a to je doba, kdy by se měly používat přípravky proti slimákům. Ty, které je mohou zničit. Ty malé slimáčky, to znamená hlístice. Jakmile je používáme potom dýl, když už ti slimáci vylezou a jsou větší, tak už je zničí,“ popisuje Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu, že je teď vhodný čas na boj se slimáky.

Naopak s prořezávkou ovocných stromů Ivan Dvořák doporučuje počkat aspoň do druhé poloviny března.

Spustit audio