Začít se včelařením chce odhodlání

5. duben 2016
Dobré odpoledne

Když chcete začít se včelařením, musíte nejen sehnat úly, včelstva, ale i razítka od úředníků. Pár tipů do začátku práce se včelami přinesl na Region celoživotní včelař a učitel včelařství Josef Hrnčíř. Včelaření není jen koníčkem, ale je to i celospolečensky významná činnost, která je nezbytná k opylování. Až třetinu jídla bychom bez včel vůbec nevypěstovali.

„Včelaři jsou organizovaní v Českém svazu včelařů. Je jich celkem 50.000 a mají zhruba 500.000 tisíc včelstev,“ udává Hrnčíř. Včelaři mají možnost čerpat dotace jak na včelstva, tak i na vybavení, třeba na medomet. „Jedno včelstvo přinese pro společnost 40.000 až 60.000 Kč ve formě opylovací činnosti. Proto jsou včelaři podporovaní dotací zhruba 180 Kč na včelstvo. Mají možnost si požádat i o technickou pomoc. Pokud si včelař koupí medomet, který stojí zhruba 60.000 Kč, tak může podle počtu přihlášených včelařů dostat dotaci až ve výši 50 % nákladů,“ dodává Hrnčíř.

Každý začínající včelař si musí ujasnit, zda tu práci chce opravdu dělat

„Musí si ujasnit, jestli k přírodě má vztah. Potom by si měl najít zkušeného včelaře, kterému může věřit a o kterém si může udělat obrázek, že je to poctivý člověk. Tam by měl čerpat základní znalosti a zkušenosti. Každý by se taky měl poradit se svým lékařem, jestli je schopen včely chovat a není alergický na jejich jed,“ upozorňuje Hrnčíř. Začátečník by si měl prostudovat i publikace. Tady je potřeba se zaměřit na ověřené zdroje, které vydává například Výzkumný ústav včelařský. Naopak se vyhněte různým nepodloženým radám na internetu a v diskuzích, kam píšou lidé i s minimálními zkušenostmi.

Registrovaní včelaři mají výhody

„V každém městě je základní organizace. Na ni je potřeba se obrátit, vyplnit přihlášku a přihlásit se do organizace za člena. Vstupní poplatek je zhruba 200 Kč,“ říká Hrnčíř. Zaregistrovaní včelaři mohou v případě úrazu při jejich činnosti využít pomoci speciálního fondu. Z něj je možné financovat i další škody, které vznikly na včelstvech. Registrovaní včelaři můžou využít i bezplatné právní pomoci Českého svazu včelařů v případě soudního sporu.

Při koupi včelstva vyžadujte vyšetření na mor včelího plodu

„Je potřeba, abyste si sehnali včely od včelaře, o kterém víte, že má včely v pořádku. To znamená, že včely jsou zdravé a jsou vyšetřené na mor včelího plodu. Varroáza se dá zvládnout. Tu dokážou včelaři léčit,“ říká Hrnčíř. U včelího moru ale neexistuje jiné řešení, než celé včelstvo včetně spalitelného nářadí spálit. Navíc vyšetření je nezbytné i v případě, kdy včely budete převážet na jiné stanoviště, například do jiného okresu. Je dobré začít s aspoň třemi úly. Jedno včelstvo může být slabé a neúspěch jednoho včelstva by mohl začínajícího včelaře odradit. Základní vstupní náklady na vybavení a zhruba tři včelstva jsou kolem 24.000 Kč. Nejdražší položkou je medomet.

Spustit audio