Začít s lyžováním můžou už děti od dvou let, poprvé na lyže se ale můžeme postavit i v dospělosti

22. leden 2024

Řada lidí má pocit, že je lyžování velká věda a kdo se nenaučil lyžovat jako dítě, už nemá šanci to dohnat. Na svah se ale klidně můžeme postavit i jako dospělí. Pro začátek je vhodné svěřit se do rukou odborníků.

„Samozřejmě je to individuální. U někoho, kdo je sportovně založený, tak to jde rychleji, ale myslím si, že možnost má každý,“ říká Renáta Holíková ze školy lyžování z Nového Města na Moravě.

Obzvlášť u malých dětí je potřeba začínat víceméně na rovince. „Musí se naučit pracovat s lyžemi. Začíná se třeba i jenom pouze chodit v lyžácích. A je samozřejmě rozdíl i ve věku´,“ vysvětluje instruktorka.

Ideální pro začátky je věk kolem tří let. „Ale samozřejmě může být připravené i dvouleté dítě, které ovšem nevydrží na těch lyžích dlouho. My doporučujeme třeba 20 minut,“ dodává.

Jak složité je naučit se lyžovat v dospělosti? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.