Začíná nový akademický rok, studenti se stěhují na koleje i do podnájmů

16. září 2024 10:15

S novým akademickým rokem shání vysokoškoláci ubytování v blízkosti svých škol. Na kolej, nebo do podnájmu musí většina studentů z Vysočiny. Ne všude studenti s žádostí o ubytování na kolejích uspějí.

Zájem o ubytování na kolejích je jako každý rok velmi vysoký. V tuhle chvíli už jsou koleje většiny univerzit plně obsazené. Ta největší - Karlova v Praze - studentům nabízí více než 11 tisíc lůžek. Na místo přitom každoročně nedosáhne asi 5% uchazečů. Pro nový akademický rok navýšila univerzita počet lůžek o 81 a v roce 2026 jich přibyde dalších 115.

Zarezervovaná všechna místa na kolejích už má i Masarykova univerzita v Brně. V řadě ubytovacích zařízení po celém Brně je dohromady 3 440 lůžek a podle mluvčího Masarykovy univerzity Radima Sajbota museli už letos odmítnout kolem 750 žádostí o kolej i přes fakt, že oproti minulému akademickému roku navýšili počty lůžek o skoro 57%.

Například Univerzita Palackého v Olomouci studentům nabízí 4 600 lůžek. Zatímco počet ubytovacích míst se v posledních letech změnil minimálně, univerzita koleje postupně modernizuje. V loňském roce na ubytování nedosáhlo více než 450 zájemců.

Plné kapacity hlásí třeba i Západočeská univerzita v Plzni a Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Zájemce odmítla i pardubická univerzita, která začala rekonstruovat čtvrtinu své kapacity.

Cena za ubytování

Ceny se samozřejmě liší například podle druhu pokoje. Nejdražší bývají jedno a dvoulůžkové pokoje. Student, který má víc spolubydlících pak platí zpravidla méně.

V Praze se ceny pohybují průměrně kolem 6 tisíc korun za měsíc. Karlova univerzita ceny naposledy zvýšila v březnu, a to o 8 %, a do konce roku nebude dále zdražovat. Obdobnou situaci hlásí i Masarykova univerzita v Brně. Naposledy zdražovali v únoru a nynější průměrná cena pokoje činí 5 tisíc korun měsíčně. Do nového akademického roku nezdraží koleje ani Univerzita Palackého, která udržuje stejnou cenu, průměrně 3 a půl tisíce korun za měsíc, už od roku 2022. Podobnou částku zaplatí i studenti v Plzni a Českých Budějovicích.

Šance na ubytování na koleji

Univerzity většinou rezervují nejdříve pokoje pro studenty, kteří pokračují ve studiu a ubytovaní byli již v předchozích semestrech. Určitý počet lůžek rezervují univerzity také pro případné zahraniční studenty. Například studenti Masarykovy Univerzity mají online přihlašování na kolej formou soutěže a záleží pouze na rychlosti, s jakou si své místo zamluví.

V Olomouci univerzita každoročně pro studenty prvních ročníků blokuje tisíc míst a zbylá lůžka jsou poté od začátku srpna k dispozici komukoli. Jihočeská univerzita zase přiřazuje lůžka podle toho, jak daleko od Českých Budějovic student bydlí. Zájemci o studium by si vždy měli dostatečně dopředu zjistit, jakou formou funguje rezervace ubytování. Kromě vysokoškolských kolejí může student samozřejmě využít i podnájmu, výhodou kolejí je ale často cena. Student kromě kolejného neplatí zvlášť za energie nebo třeba internet.

 

Spustit audio