Záchranná stanice v Pavlově se stará o desítky ježků, kteří by bez pomoci nepřežili zimu

19. listopad 2014

Záchranné stanici v Pavlově u Ledče nad Sázavou začala „ježčí sezona“. V boxech s vyhřívanou podložkou přibývají mláďata, která přečkají zimu pod dohledem ochranářů. Zatímco počátkem října by měli malí ježci šanci v přírodě přežít, teď už potřebují lidskou pomoc.

Zbyšek Karafiát z pavlovské záchranné stanice právě váží ježčí mládě. Dvě stě osmdesát gramů!

„S takovou hmotností by zimu nepřežil,“ říká ochranář. Teď, v půlce listopadu by měl mít malý ježek prý alespoň 600 gramů.

Ježka, o nějž se stanice bude starat, dostává pak do ruky veterinářka Alexandra Čižmárová. Ta zvíře zbaví parazitů.

„Takže odblešit, odčervit – střevní a plicní parazité, to jsou takové nejčastější problémy. Oni je dokážou dost oslabit, mohou jim způsobit dokonce i anémii, takže ti ježci potom prosperují daleko pomaleji,“ podotýká veterinářka.

Letošní podzim byl zatím extrémně teplý, v listopadu však už přituhuje. Právě v těchto dnech se do záchranné stanice stěhují ježci ve velkém. V současnosti jich je tam kolem dvaceti, ale ochranáři předpokládají, že počet ještě poroste.

„Myslím, že v této zimě budeme mít kolem těch 40 ježků minimálně,“ odhaduje Zbyšek Karafiát.

Záchranná stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku přijímá na podzim desítky malých ježků. Bez pomoci ochranářů by zvířata nepřežila zimu. Na snímku misky s krmením

Zvířata v boxech s vyhřívanou podložkou dostávají nejdřív pořádně najíst. Zpravidla se jedná o kočičí konzervy či granule, ale dostávají také kuřecí maso či piškoty.

„Jakmile se vykrmí na hmotnost třeba těch 700 gramů, tak jdou do jiného zimoviště, kde je klid. Tam usnou a spí až do jara,“ přibližuje Zbyšek Karafiát.

Pokud si lidé nejsou jistí, zda nalezené ježčí mládě má šanci přežít zimu, nebo potřebuje pomoc, je nejlepší zavolat do záchranné stanice a poradit se. V pavlovské stanici prý v poslední době odpovídají na telefonické dotazy ohledně ježků každý den.

Záchranná stanice v Pavlově na Havlíčkobrodsku přijímá na podzim desítky malých ježků. Bez pomoci ochranářů by zvířata nepřežila zimu
autoři: Hana Mikulincová , kov
Spustit audio