Záchranáři na Vysočině teď nejčastěji vyjíždějí k lidem s problémy způsobenými počasím

26. srpen 2023 08:00

Vysoká dušnost, bušení srdce nebo dokonce kolaps. To všechno jsou příznaky přehřátí organismu a jeho dehydratace. Právě k těmto případům teď záchranáři na Vysočině vyjíždějí nejčastěji.

V průměru teď mají záchranáři na Vysočině okolo 120 výjezdů denně. Čtyři pětiny z nich jsou k pacientům, kteří mají problémy s dušností nebo kolabují kvůli dehydrataci a přehřátí organismu. 

Telefonáty od lidí, kteří mají potíže, přijímá v Jihlavě denně 8 operátorů callcentra. Velká část hovorů na tísňové lince souvisí s aktuálním počasím.

Operátor Hynek Kadečka má připravených hned několik univerzálních rad: „Ta první pomoc je, že je můžou zchladit, rozhodně přemístit někam do stínu, někdy ti lidé sedí na sluníčku a diví se, že jsou přehřátí. Hlavně posadit, aby nikde nespadli.“

Že současné počasí dělá lidem potíže, potvrzuje i mluvčí záchranářů Petr Janáček.  

„Přibližně 80 % všech uskutečněných výjezdů jsou pacienti s interními obtížemi, jako jsou kolapsy, dušnost, vysoký krevní tlak. To jsou diagnózy, které mohou s tím horkem souviset,“ vysvětluje mluvčí.

Podobné zkušenosti má i personál urgentního příjmu jihlavské nemocnice.  Podle její  mluvčí Moniky Zachrlové z větší části urgentní příjem využívají lidé nad 80 let.

Ve většině případů pacienti s problémy z přehřátí dostanou infuzi a zhruba po 3 hodinách je nemocnice propustí domů.

autor: Monika Babulicová
Spustit audio