Záchrana ligové házené v Novém Veselí. Kraj pomohl městysu s financováním sportu

20. únor 2022 06:00

Zdražování energií je komplikací i pro obce, které provozují sportoviště. Týká se to i elitních házenkářů z Nového Veselí. Městys se s prosbou o pomoc obrátil na kraj.

Extraligovému házenkářskému klubu z Nového Veselí na Žďársku hrozily existenční potíže. Důvodem je především skokový růst cen energií. Náklady na provoz sportovní haly se totiž zvedly hned trojnásobně a městys najednou neměl ztrátu jak vykrýt. 

Hala z roku 2007

Sportovní hala je v Novém Veselí postavená v roce 2007. Za úspěchem tamních házenkářů stojí především práce s mládeží, dodává Zdeněk Materna z TJ Sokol Nové Veselí. „Vedla nás postupně k tomu, že jsme od těch žákovských soutěží postupovali do vyšších úrovní.“ 

Házenkářský klub z malého městyse na Žďársku se drží ve extralize mužů už šest let. Zahrál si i evropské poháry a momentálně ho čeká finále českého poháru. Udržet se na nejvyšší úrovni ale není jednoduché. „Je to složitější. Většina extraligových klubů je financována z velké části od těch měst, kde sídlí,“ upozorňuje Materna. 

Peníze

Městys s rozpočtem 26 milionů korun dávat vysoké částky na házenou nemůže. Přesto se snaží ligové házenkáře podpořit více než milionem korun ročně a také výhodným pronájmem haly, kterou vlastní. „Jsme majitele sportovní haly, neseme i případné ztráty na provozu,“ řekl starosta Nového Veselí Zdeněk Křivánek (za KDU-ČSL).

Ztráty z provozu, které způsobilo skokové navýšení cen energií, dovedl městys k tomu, že se obrátil na kraj s žádostí o podporu ve výši jednoho milionu korun. Kdyby zastupitelstvo nevyhovělo, mohlo to podle starosty znamenat i konec extraligového klubu v Novém Veselí. 

„Pro nás, pro městys, byl další milion nepředstavitelný, to nebylo únosné. Tam by muselo dojít k tomu, že by TJ Sokol musel činnosti přehodnotit,“ dodal starosta. 

Podle starosty to ale neznamená, že mají házenkáři v Novém Veselí vyhráno. Milionová podpora totiž neřeší budoucnost. Městys se proto bude snažit snížit energetickou náročnost haly, ještě letos na ní nainstaluje fotovoltaiku.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související