Začala sklizeň zemědělských plodin. Díky dešti jsou brambory i cibule oproti loňskému roku větší

7. září 2020 08:29

V Královéhradeckém kraji začali lidé sklízet brambory a cibuli. Právě to jsou plodiny, které se sbírají v září. Podle zemědělců je letošní úroda srovnatelná s předchozími roky. Hlavní vliv na velikost a kvalitu plodin měly i časté deště.

„Když to koupíte někde v obchodě, tak to není ono, říká Milan Čibčala na samosběru brambor a cibule ve Svobodných Dvorech.

Čtěte také

S manželkou chodí sbírat zeleninu každý rok.
„Vidím, co tu sbírám. Je to sice mokré, ale vyberu si. Když se mi to nelíbí, nechám to tu."

Právě září je totiž ideální měsíc na sběr brambor, cibule nebo zelí. Tyto plodiny musí zemědělci zasadit už na jaře.

„Cibuli sejeme už koncem března nebo začátkem dubna. Na podzim máme zoráno, na jaře přihnojíme, vše připravíme a zasejeme. Ošetřujeme herbicidy proti plevelům a plísním. Plečkujeme a potom to osekáme, vyoráme a necháme oschnout. Protože cibule by se měla sklízet suchá," doplňuje zemědělec David Smetana

V Královéhradeckém kraji začali lidé sklízet brambory a cibuli

Podobně se sází i brambory, které se ale vyorají těsně před samosběrem, doplňuje David Smetana. Podle něj je letos půda díky dešťům zavlažená.
„Dnes je tu poměrně mokro. Když hodně prší, tak jsou samozřejmě plodiny náchylné na plísně. Tak musíme více ošetřovat proti plísním, aby brambory neměly tendenci hnít. Voda je zapotřebí v přiměřené míře. A je také nutné, aby byla nadávkována postupně."

Čtěte také

I to přispělo k tomu, že je letošní úroda srovnatelná s minulými roky, dodává zemědělec Miroslav Hak.
„Oproti loňské úrodě je lepší. Loni byly plodiny drobnější. U brambor můžeme počítat 40 až 50 tun na hektar. A u cibule určitě mezi 30 až 40 tunami."

V Královéhradeckém kraji je cibulí a bramborami oseto zhruba 12 tisíc hektarů půdy. Podle Českého statistického úřadu to je přibližně 7 procent ze všech zasazených plodin. Každoročně se jich v regionu sklidí tisíce tun.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související