Začala sezona moštování, podle provozovatelů moštáren bude průměrná

29. srpen 2024 06:30

Sezona lisování ovocných šťáv začala. Provozy otevírají první moštárny v regionu. Mezi nimi i výrobna ve Veverce u Rokytnice na Třebíčsku. První pěstitelé tam už donesli svou úrodu. 

Moštárna ve Veverce zpracuje za sezonu v průměru 60 tun ovoce. Výtěžnost z něj bývá kolem šedesáti procent.

„Nebude to silná sezona, bude to průměrná sezona. Nám nahrává to, že ty jablíčka nebo to ovoce je poškozené a nehodí se na skladování a hodí se právě na moštování. Takže z té menší úrody, my budeme profitovat tím, že to ovoce je špatné,“ předpovídá vedoucí veverské moštárny Alois Novák.

Mezi stálé zákazníky patří i Ondřej: „Pravidelně si chodím kupovat mošt. Vlastní jablka nemáme, takže si chodím kupovat jablka, co jsou tady na prodej. A kupuji si hlavně mošt s rakytníkem a z červené řepy.“

Podle Aloise Nováka se jarní počasí se zpožděním projeví i na pálení ovoce. „Máme vypálené třešně, kterých bylo víc než v loňském roce. Máme vypálené meruňky a řadu objednávek na zpracování jablíček na jablečné kvasy. Obáváme se, že zejména méně bude švestkových kvasů,“ vysvětluje. Pálit alkohol totiž pěstitelské pálenice ze zákona můžou výhradně z ovoce vypěstovaného a sklizeného v České republice.

Spustit audio

Související