Začala sezona moštování, podle provozovatelů moštáren bude průměrná

29. srpen 2024 06:30

Největší audioportál na českém internetu

Jablka se letos příliš nehodí na uskladnění, lidé je proto vozí do moštáren | Foto: Vladislava Wildová, Český rozhlas

V provozu už je i moštárna ve Veverce u Rokytnice na Třebíčsku

Sezona lisování ovocných šťáv začala. Provozy otevírají první moštárny v regionu. Mezi nimi i výrobna ve Veverce u Rokytnice na Třebíčsku. První pěstitelé tam už donesli svou úrodu. 

Moštárna ve Veverce zpracuje za sezonu v průměru 60 tun ovoce. Výtěžnost z něj bývá kolem šedesáti procent.

„Nebude to silná sezona, bude to průměrná sezona. Nám nahrává to, že ty jablíčka nebo to ovoce je poškozené a nehodí se na skladování a hodí se právě na moštování. Takže z té menší úrody, my budeme profitovat tím, že to ovoce je špatné,“ předpovídá vedoucí veverské moštárny Alois Novák.

Jak se na úrodě podepsaly jarní mrazy? Zeptali jsme se předsedy Ovocnářské unie České republiky Martina Ludvíka

Mezi stálé zákazníky patří i Ondřej: „Pravidelně si chodím kupovat mošt. Vlastní jablka nemáme, takže si chodím kupovat jablka, co jsou tady na prodej. A kupuji si hlavně mošt s rakytníkem a z červené řepy.“

Podle Aloise Nováka se jarní počasí se zpožděním projeví i na pálení ovoce. „Máme vypálené třešně, kterých bylo víc než v loňském roce. Máme vypálené meruňky a řadu objednávek na zpracování jablíček na jablečné kvasy. Obáváme se, že zejména méně bude švestkových kvasů,“ vysvětluje. Pálit alkohol totiž pěstitelské pálenice ze zákona můžou výhradně z ovoce vypěstovaného a sklizeného v České republice.

Mohlo by vás zajímat